Robert Tilly

podeli sa prijateljima ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Robert Tilly

Robert Tilly, poznatiji pod imenom Lonesome Bob Tilly rođen je 24. juna 1959. godine u selu Veprovac (danas Kruščić), a sa šest godina se preselio u Suboticu. Peva, svira akustičnu gitaru, bas, mandolinu, instrumente sa klavijaturama i flautu. Piše poeziju, slika i bavi se publicistikom vezanom za muziku. Član je Društva književnika i prevodilaca od 1984. godine. Na beogradskom Univerzitetu apsolvirao je 1980. godine filozofiju i dve godine bio asistent na odseku matematičke logike. Radio je kao urednik radio emisija, novinar, profesor engleskog jezika, instruktor plivanja, konobar, maneken, disk džokej i knjižar. Postavio je niz samostalnih i grupnih likovnih izložbi, bavio se stripom i konceptualnom umetnošću.

Početkom osamdesetih sa Draganom Ružićem oformio je akustičarski duet After Midnight Band. Od 1985. godine profesionalno se bavi muzikom izvodeći folk, blues, reggae i jazz. Živeo je i nastupao Mađarskoj, Austriji, Švedskoj, Holandiji, Americi, Nemačkoj i Maleziji. Napisao je knjige: “La Poesie Sonc But De Rock’n’Roll” (proza na engleskom jeziku, Koping, Švedska 1978.), “Troubadour” (poezija, Minerva 1982.), “Bakenbardi Etele Wulf” (poetska proza, Osvit 1982.), “Priče o Srđi Zlopogleđi, Severnjaku” (proza, Revija 1986.), knjigu eseja “Veliki stilisti bluesa” (Četvrti talas 1991.), “Zvuci sa obale reke Mersey” (Prometej 1995.) u kojoj je izbor poezije pesnika liverpulskog kruga (Brian Patten, Roger McGough i Adrian Henri), “Leteći Vučidol” (roman u okviru časopisa “Rukovet” 1997.), “Blaženi humor uzvišenih pustinjskih otaca” (knjiga mudrosti R. Kerna u okviru časopisa “Rukovet” 1998.), prevod irskih narodnih bajki “Proleća jednog, u cvetnim poljima” (Prometej 1998.), “Stari, dobri, nepoznati prostor” (Kanjiža 2000. poezija), “Veliki stilisti džeza” (Prometej 2000.), knjigu poezije “Kralj ribara” (Narodna knjiga 2003.) i antologiju svetske rock poezije “Električna snoviđenja” (Prometej 2008.).

Tokom karijere snimao je sa različitim muzičarima, pa je tako nastao EP “Rather Go Blind” sa Robertom Hekeom (Robert Hoekke) koji je objavljen 1984. godine u Holandiji. Sa mađarskim Hobo Blues Bandom snimio je 1986. godine LP “Esztrad”, a sa grupom Exit istoimeni album koji je objavljen 1988. godine u Jugoslaviji. Na kaseti “Feel So Lonesome” snimio je obrade blues i country standarda. Na ploči “Belgrade The Blues Today” (PGP RTS 1994.) koju su snimili domaći blues autori, zastupljen je obradom tradicionala “John, the Revelator”. Na kaseti “Tributes” snimio je posvete omiljenim blues velikanima. Kaseta “Root Vegetable With Wild Mushrooms And Vegetable” je zbir osamnaest pesama koje je snimio od 1983. do 1994. godine. Na kaseti “Radio sessions” su snimci njegovog akustičarskog nastupa na radiju urađeni 18. juna 1996. godine. Te večeri je izvodio obrade standarda. Na kaseti “Soleil des Loups” snimio je svoje kompozicije, kao i obrade standarda a sve instrumente je, po običaju, odsvirao sam. Na disku “Good God” u sopstvenoj režiji je objavio materijale koje je izveo 20. oktobra 1998. godine tokom gostovanja u emisiji “Blues sat” somborskog radija. Svirao je akustičnu gitaru, udaraljke i duvačke instrumente, a Robert Jenovai akustičnu gitaru. Na disku “Feel So Lonesome”, objavljenom u samo 99 primeraka, ponovo su objavljeni blues standardi snimljeni 1989. godine, a bonus pesme su sa nastupa u Novom Sadu održanog 1988. godine.

Diskografija

“Rather Go Blind” (Attic 1984. EP)

“Exit” (PGP RTB 1987. LP)

“Esztrad” (Hungaroton 1987. LP)

“Kilometerkovek” (Jugoton 1988. LP)

“Music Unity” (RTV Novi Sad 1988. EP)

“Diarea Don’t Have No Mercy ( In This Land)” (ITMM 1994. kaseta)

“Feel So Lonesome” (Music Yuser 1994. kaseta)

“Root Vegetable With Wild Mushrooms And Vegetable” (Music Yuser 1995. kaseta)

“Tributes” (Mario Records 1995. kaseta)

“Lonesome Bob & the Cold Shit” (Good Taste Records 1996. kaseta)

“More Tributes per Year” (Good Taste Records 1996. kaseta)

“Raw & Lonesome-live” (LP Production 1996. kaseta)

“Alive and Well at St. James” (LB Production 1996. kaseta)

“Lonesome Bob Radio Sessions” (Gorilla Memories 1996. kaseta)

“Soleil des Loups” (Big City Dream 1997. kaseta)

“Good God” (Gorilla Records 1998.)

“Feel So Lonesome” (Round Records 2000.)

Tekst je preuzet iz YU ROCK ENCIKLOPEDIJE uz dozvolu Petra Janjatovića, autora knjige. Knjiga se može naručiti na petarj@eunet.rs

VIDEO ZAPISI

Pera Joe – Uticaj subotickih muzicara na stvaranje blues scene u Beogradu

Blues mix

Open Air festival

Super 1

Super 2

Blues

Robert Tilly o nastupu na Reading festivalu

Robert Tilly o pisanju muzike za film i diskografskim izdanjima

Robert Tilly o saradnji i druzenju sa Žigom

Robert Tilly o saradnji i druzenju sa Nikolom Jagerom

Lonesome Bob – Blues mix

One Kind of Favor – Bodiš 05.06.2010.

Jesus on the Mainline – Bodiš 05.06.2010.

Subotički blues – Varošarije 80-tih

Intervju ~ Subotičke Novine 04.jul 2008.

About The Blues part 1 – magyar nyelv

About The Blues part 2 – magyar nyelv

About The Blues part 3 – magyar nyelv

Robert Tilly – I’d Rather Go Blind

Robert Tilly – Super 3

Tilly, Pop, Tricak, Pera – proba 1990

sa otvaranja Jazzik-a 2010 – caffe Sax, 14.04.2010.

Robert Tilly & Chansonniers – PROMO – Mladost 06. jul. 2010.

Robert Tilly & Chansonniers – Ain’t Nobody’s Business – Mladost 06. jul. 2010.

Robert Tilly & Chansonniers – Early in the morning – Mladost 06. jul. 2010.

Robert Tilly & Chansonniers – Sitting on the dock of the bay – Mladost 06. jul. 2010.

Robert Tilly & Chansonniers – Lady Madonna – live in Sax 26.07.2010.

Robert Tilly & Chansonniers – Crazy Love – live in Sax 26.07.2010. – Record Studio Production

Robert Tilly & Chansonniers – Light My Fire – live in Sax 26.07.2010. – Record Studio Production

Robert Tilly & Chansonniers – Mercy Mercy Mercy – live in Sax 26.07.2010. – Record Studio Production