Aleksandra Slađana Milošević – biografija

podeli sa prijateljima ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Aleksandra-Sladjana-Milosevic-600

Aleksandra Slađana Milošević je rođena u Beogradu, u zemlji koja se tada zvala Jugoslavija.

Već u petoj godini, kao izuzetno darovita, primljena je u muzičku  školu  na odsek klavira. Nekoliko godina kasnije, školovanje  je nastavila na odseku violine, a u dvanaestoj godini započela karijeru kao lead vokal i bas gitarista u rock and roll bendu.

Violinu, svoj glavni instrument, nikada nije u potpunosti napustila. Sa 15 godina, kao violinista i vokal, snima prvu ploču sa grupom “Ganeša”  čija je inspiracija bila, tada u svetu veoma moderna, indijska muzika.

Slađanina interesovanja se proširuju i na druge oblike umetničkog izražavanja. Glumila je, svirala i pevala u neformalnim, eksperimentalnim pozorištima i kino-klubovima.

1974. godine sa kolegama iz srednje muzičke škole “Stanković” , pristupa grupi “Mikan i rođaci” . Njihova pesma “Milorad”  postaje hit radija “Beograd  202” , što ih lansira ulegendarn u emisiju “Maksimetar” .

Karijeru nastavlja kao violinista Malog Orkestra Radio Televizije Beograd, gde je učestvovala u snimanju većeg broja ploča različitih žanrova. Sputana radom u orkestru, odlučuje da se posveti solističkoj karijeri. Odlazi na turneje u SSSR, gde kao violinista i lead vokal grupe “Ansambl Saše Subote”, nastupa na više  stotina koncerata, snima LP ploču, singl i veći broj televizijskih emisija.

U leto 1977. godine konačno izlazi singl “Au, Au / Upali svetlo” i postaje najslušaniji na svim radio i TV stanicama ex – Jugoslavije. PGP doštampava tiraž koji samo u prvih par meseci, dostiže 87 000 prodatih primeraka – Zvezda je rođena.

Svojim muzičko – tekstualnim sadržajem i scenskom prezentacijom, Slađana izaziva kontroverzne reakcije javnosti. Neočekivan uspeh zbunjuje protivnike i ona ubrzo postaje sinonim slobodnog ličnog, i umetničkog izraza.

1978. godine, Slađana Milošević, izdaje najprodavaniji singl od samog nastanka dikografske kuće PGP- RTB, pod nazivom  “Simpatija”.

Nižu se brojni uspesi, od kojih  svaka kompozicija  dostiže prvo mesto na top listama: “Sexy dama” 1978. godine (pesma je  bila zabranjena zbog pominjanja reči “seks”), zatim LP “Gorim od želje da ubijem noć” sa hit kompozicijama “Amsterdam”, “Moj brat po pesmi” i “Očigledno nije mi svejedno”.

U karijeri dugoj tri i po decenije, Aleksandra Slađana Milošević sinonim je za beskompromisni kvalitet, avangardni umetnički izraz, internacionalne parametre i mnogostruke talente. U svojim muzičkim izdanjima, Aleksandra Slađana Milošević se pojavljuje kao kompozitor, tekstopisac, aranžer, producent, vokal, gitarista, bas gitarista, violinista, klavijaturista i perkusionista. Gostovala je u stotinama gradova SSSR-a, od polarnog kruga i grada Murmanska do južnog Sočija; od Nijagarinih vodopada do Misisipija, Njujorka i Los Anđelesa; u brojnim gradovima Evrope i cele stare Jugoslavije. Nastupala je u mnogim državama: Mađarska, Grčka, SAD, Kanada, Rusija, Kina, Nemačka, Švajcarska, Italija, Rusija, Letonija, Latvija, Estonija, Ukrajina, Gruzija, Azarbejdžan, Jermenija, Belorusija itd. Ostvarenja: 9 muzičkih albuma, 11 singlova, brojne kompilacije, gostovanja, radio i drugi snimci. Dela su izdata u zemljama bivše Jugoslavije, Sovjetskom Savezu, Kini, Nemačkoj, Švedskoj, Japanu, Finskoj, U.S.A.

Osim muzičke karijere, Aleksandra Slađana Milošević je aktivno angažovana na mnogim poljima kulturne i javne delatnosti – osnivač “Koalicije za mir i pravdu u Jugoslaviji”, aktivni učesnik “Programa za kulturni preporod Srbije” (kada je počela i rad na konceptu Reforme muzičke industrije), scenarista i režiser dokumentarnog serijala od pet epizoda, pod nazivom “Muzička Industrija Amerike”, snimljenog u Los Anđelesu. Godine 2001. izdato je njeno prvo veće literarno ostvarenje, knjiga “Adame ne ljuti se – koautorski rad sa dr Jasminom Malešević, a od kraja 2007. godine ulazi u završnicu rada na svojoj knjizi pod nazivom “Civilizacija i žena – Muška žena” – faktografskog pregleda uloge žene u istoriji drevnih civilizacija i analize muško-ženskih odnosa u modernom vremenu. U septembru 2012. godine autorsko-enciklopedijsko delo “Civilizacija i žena – Muška žena”, I i II tom, napisano na 1.726 strana – pojavilo se na domaćem tržištu.

“Sloboda znači biti slobodan da odlučiš šta sloboda za tebe znači” (Aleksandra Slađana Milošević Hagadon).

 

Tags: