Azra

podeli sa prijateljima ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Azra je bio sastav novog talasa koji je bio vrlo popularan za vreme 1980-ih godina na području bivše Jugoslavije. Frontmen Azre bio je Branimir “Johnny” Štulić, basista je bio Mišo Hrnjak, a bubnjar Boris Leiner.

azra-640

branimir-stulic-640Branimir Džoni Štulić rodjen je 11. aprila 1953. godine u Skoplju. Odrastao je u Zagrebu, gde je njegov otac bio prekomandovan (bio je vojno lice). Prva grupa, preteča Azre, koju je osnovao, zvala se Balkan Sevdah Band.

Naziv grupe je promenjen u Azra, 1977. godine. Azra znači devica, a ime je odabrano po pesmi Hajnriha Hajnea. Već 1979. godine cela ekipa Azre se odvaja od Džonija i osnivaju sastav Film. Albume i hitove, koji su Azru učinili jednom od najvećih ex YU grupa, snimili su Džoni, Mišo Hrnjak i Boris Lajner.

Prvi singl snimaju 1979. godine s Huseinom Hasanefendićem – Husom (Parni valjak) kao producentom, koji je ujedno svirao gitaru. Još su im pomogli i Zlatko Miksić – Fuma (Parni valjak), Mladen Juričić (Film) i Relja. Na tom singlu su izašle pjesme Balkan i A šta da radim. Ubrzo nakon toga im se pridružio i basista Mišo Hrnjak.

Na debi albumu snimljenom početkom 1980. godine je bilo puno ljubavnih pesama, a već drugi album je doneo politizovane teme, koje je Džoni izbegavao da stavi na prvi album. Jugoton je tada postavio uslov da se uz pesmu ,,Kurvini sinovi” napiše da je upućena imperijalizmu i hegemoniji.

Debi album Azra snimaju 1980. godine pod producentskom palicom veterana Drage Mlinarca. Taj album se smatra jednim od najjačih debija u jugoslovenskoj rock-muzici, te im osigurava vodeće mesto na rock-sceni. Štulićevi tekstovi su usmereni na mogućnost komunikacije i njenu nužnost (Uradi nešto, Vrijeme odluke), odnosno ljubavne tematike (Gracija, Tople usne žene), ali sa posebnim, sebi svojstvenim izražajem.

1981. godine kao uvod za novi album Azra objavljuje singl Lijepe žene prolaze kroz grad, kojeg također producira Hus i svira gitaru u maniru britanske blues-scene. Nedugo zatim izdaju novi dupli album Sunčana strana ulice, sa raznovrsnijim temama. Prvi put Johnny ubacuje i komentare političkog uticaja (Užas je moja furka, Kurvini sinovi). U ljubavnim pesmama (Između nas, Ne reci mi dvaput, Gospodar samoće, Sunčana strana ulice) uvodi i duvačke instrumente u izvođenju Sedak-Benčića, Vlahovića, Santre i Juričića. Na albumu su značajne i pesme u kojima Johnny obrađuje svoju urbanu paranoju (Odlazak u noć, Kad Miki kaže da se boji), te one u kojima obrađuje problem individualne zapostavljenosti (Pametni i knjiški ljudi, Pit – i to je Amerika).

Iste godine grupa održava sedam koncerata za trostruki živi album Ravno do dna. Osim starih pesama tu je i mnoštvo novih ostvarenja (Ravno do dna, Nedeljni komentar, Ostavi me nasamo, Sjaj u kosi, Plavo – smeđe). Ovaj album je snimka čitavoga koncerta u Kulušiću u Zagrebu 1981., a po neposrednosti i energiji muzike pruža pravu sliku Azre toga razdoblja.

1982. godine, grupa je bila na ivici raspada, ali je kriza prebrođena. Tada je pred koncert u Ljubljani došlo do svađe i Džoni je na bini raskomadao gitaru i pojačalo. Kako god bilo, to je period kada je Azra bila na vrhuncu uspeha.

1982. godine izdaje se i drugi dupli album Filigranski pločnici te treći singl, u kojima Štulić od izravne energične emotivnosti prelazi prema prikazu unutrašnjeg emotivnog stanja, ali s određenom distancom. Album sadrži političke (Tko to tamo pjeva, 68., Pavel, Gorki okus), ljubavne (Kao ti i ja, Volim te kad pričaš), te pesme u kojima se Štulić okomljuje na standardne društvene norme (Put za Katmandu, Strah od smrti, Život običnog tempa). Na albumu veliki značaj imaju duvački instrumenti u izvođenju Miroslava Sedaka-Benčića.

Godine 1983. grupu napušta Mišo Hrnjak te sledeće dve godine Štulić i Leiner sami snimaju albume u Nemačkoj. To su Kad fazani lete i Krivo srastanje u kojima Johnny ulazi u dubine ljudskih misli i pobuda (Kao i jučer, Duboko u tebi, Flash), ili se buni protiv prevladavajućeg načina mišljenja (3N, Mon ami, No comment, Kad fazani lete), ili donosi zvuk teških, punih rock-gitara (Anđeli, Štićenik, Nemir i strast). Na albumu se prvi put pojavljuje i obrada jedne narodne pesme – Klinček stoji pod oblokom.
Zatim odlazi u Nizozemsku gdje stvara nove pjesme te stare prevodi na engleski jezik, s ciljem izdavanja u Nizozemsku.
To mu ne polazi za rukom, te izdaje album kod nas pod nazivom It aint like in the movies at all.

1987. s Leinerom, Juricom Pađenom i Stephenom Kippom, kojeg je doveo iz Nizozemske, snima novi album Između krajnosti koji sadrži uglavnom obrade pesama (Zadovoljština – Satisfaction- Rolling Stones, Adio mare- Vlaho Paljetak) te neke njegove nove pesme (Izlazak iz kome, Vaše veličanstvo).
1988. izdaje četvorostruki živi mega-album Zadovoljština, s luksuznom opremom i istom postavom. Ovaj album je snimak gotovo čitavoga koncerta održanoga u Domu sportova u Zagrebu, oktobra 1987. Sadrži mnoštvo starih stvari i mnoštvo obrada stranih autora.

Azra zvanično prestaje da postoji 15. avgusta 1990. godine posle koncerta na Hvaru.

Tags: