Gitarijada Zaječar 47.

podeli sa prijateljima ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Gitarijada-Zajecar-600

47. Gitarijada Zaječar & 17. Moto Skup 2013 od 1. do 4. avgusta u park šumi Kraljevica
*************************************************
1. 8. 2013. „Felix Romuliana“

– NEVERNE BEBE
– SERBIAN JAZZ BRE

2. 8. 2013. (glavna bina na Kraljevici)

– ZABRANJENO PUŠENJE
– KANDA, KODžA i NEBOJŠA
– PRLJAVI INSPEKTOR BLAŽA I KLJUNOVI
– DARKWOOD DUB

3. 8. 2013. (glavna bina na Kraljevici)

– PARNI VALJAK
– RITAM NEREDA
– ELEMENTAL

Ulaz na sve programe 47. Zaječarske Gitarijade je BESPLATAN.

*************************************************
Odluka žirija, Finalisti 47. Zaječarske gitarijade
Selekciona komisija 47. Gitarijade u sastavu:
• Branimir Lokner (predsednik)
• Đorđe Nikolić – Đorđe David (član)
• Dragiša Radulović (član)
• Snežana Zarev (sekretar – bez prava glasa)
na sastanku održanom u petak 31.05.2013. god. u prostorijama Timočkog Omladinskog Centra u Zaječaru, ustanovila je da je na konkurs prispelo 180 prijava. Nakon preslušavanja materijala, komisija je odabrala 27 bendova koji su ušli u uži izbor.
Komisija je donela odluku da su finalisti 47. Gitarijade sledeći bendovi:
1. Regulator (Vrnjacka Banja, SER)
2. Scarlet Dust (Niš, SER)
3. Vizija (Skopje, MAK)
4. MARIENFELD (Beograd, SER)
5. Helm (Priboj, SER)
6. Rolin Humes (Rijeka, CRO)
7. Uzemljenje (Beograd, SER)
8. Ucuti pas (Lazarevac, SER)
9. OBSCURED (Novi Sad, SER)
10. Mud factory (Vranje, SER)
11. Dolia (Sarajevo, BiH)
12. Huti Ota Tre (Zaječar, SER)
*************************************************
GITARIJADA je najstariji festival neafirmisanih rok bendova, koji će tokom 2013. godine biti organizovan po četrdeset sedmi put. Okupljajući desetine hiljada učesnika i posetilaca iz zemlje i inostranstva, ovaj festival spada u red najznačajnijih muzičkih događaja u regionu. Cilj manifestacije je podsticanje i afirmacija muzičkog stvaralaštva mladih opredeljenih za Rock’n’roll, koji još od svog nastanka, kao planetarni fenomen, postaje univerzalno sredstvo komunikacije mladih i integralni segment savremene urbane kulture.

Istorija ovog festivala datira s kraja šezdesetih godina prošlog veka, kada su se na temeljima svetske produkcije, kod nas pojavili prvi rok sastavi, stekavši veliku popularnost među mladima. Tih godina se, po ugledu na Gitarijadu, koja je 1966. godine održana u Beogradu, u manjim gradovima širom zemlje osnivaju slične manifestacije. Na inicijativu lokalnih bendova, nastao je i festival u Zaječaru, koji je u početku organizovan dva puta godišnje. Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka, Gitarijada od lokalnog, prerasta u najznačajniji festival demo bendova u regionu. Tokom višedecenijskog trajanja, Gitarijada je afirmisala mnoge domaće bendove, koji su na samom početku muzičke karijere, kao pobednici ili učesnici festivala, snimili svoja prva izdanja i dobili ogdovarajuću medijsku podršku. U revijalnom programu festivala, sem domaćih, nastupala su i mnoga svetska imena, poput: STEVE LUKATHER, LAIBACH, URIAH HEEP, WISHBONE ASH, KEN HENSLEY & LIVE FIRE, Stan Web’s & CHICKEN SHAKE, NIGHTWING, GIRLSCHOOL, itd.

Za razliku od sličnih manifestacija koje su u međuvremenu nastajale i nestajale, Gitarijada do današnjih dana odoleva izazovima vremena, pre svega zahvaljujući doslednosti u očuvanju autentičnog identiteta, kao i podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije, grada Zaječara, brojnih donatora, sponzora i medija. Višedecenijska tradicija i značaj Gitarijade, učinili su ovu manifestaciju nacionalnim brendom, promoterom i jednim od nosilaca razvoja turističke privrede grada Zaječara.
————————–————————

http://www.facebook.com/gitarijada.zajecar
http://www.facebook.com/gitarijada.zajechar
http://www.gitarijada.org/