Gloria Gaynor – I Will Survive

podeli sa prijateljima ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Numera “I Will Survive”, pevačice Glorije Gejnor (Gloria Gaynor)  je objavljena u oktobru davne 1978. godine. Izdata je kao B strana njene ploče (na A strani se nalazila numera „Substitute“, obrada originalne pesme sastava Righteous Brothers), a autori numere su Freddie Perren i Dino Fekaris.
Pošto je objavljena, numera se brzo popela na prvo mesto „Billboard Hot 100“ liste, kao i na prva mesta lista u drugim zemljama, držeći tu poziciju nedeljama!

Ono što je karakteGloria-Gaynor-I-Will-Survive-640ristično za ovu pesmu je činjenica da nije uopšte menjana u post produkciji i prilikom aranžiranja – Gloria peva bez pratećih vokala, pesma nije ubrzana (tehnika tzv. „pitch up“-a), niti su naknadno dodavani instrumentali, što je bilo veoma neuobičajeno u to vreme, jer je većina disco hitova na neki način modifikovana.

Pesma je 1980. godine osvojila Grammy u kategoriji „Best Disco Recording“, a danas je uvrštena u listu „The 500 Greatest Songs of All Time“ magazina „Rolling Stone“ (zauzima 492. poziciju), dok se na VH1 listi „The 100 Greatest Dance Songs“ nalazi na drugom mestu.

Numera je obrađivana i remiksovana bezbroj puta, što od same Glorie, što od drugih izvođača poput Diane Ross, Selene, Shirley Bassey, P. Diddy-a, Pussycat Dolls i mnogih drugih, ali nijedna obrada nije postigla uspeh originalnog izvođenja gospođe Gaynor, koje joj je obezbedilo mesto u modernoj muzičkoj istoriji, postavši simbol disco ere sedamdesetih.

Tags: