Šezdesete

Rock’n’roll is here to stay

Šezdeseta godina dvadesetog veka u Evropi. Stari kontinent se oporavio od ratnih razaranja i počinje “dolce vita”. U to vreme stasava i prva generacija mladih koja ima višak slobodnog vremena, neopterećeni socijalnim problemima i ideologijom. Film, sport, moda i popularna muzika, to je ono što zanima baby boomere. Posle tvrde faze komunizma, nailazi vreme većih sloboda a posle oktobra 1964. svako može da dobije pasoš i putuje. Radio Luxemburg, prva komercijalna stanica sa velikim dometom, širi pandemiju koja je krenula iz SAD pedesetih a sada, sa novom energijom i iz Engleske. Muzika za ludi mladi svet – Rock’n’roll!

Tako je stigla muzika koja ce značiti mnogo više nego jedan muzički pravac. Postaće stil života mnogih, u decenijama koje dolaze.

istorija sezdesetih

Subotica šezdesetih je varoš iz čijih dvorišta kokodaču kokoške ali i grad koji se industrijalizuje i dobija prve moderne zgrade i prvi bulevar – Radijalac. Značajan pečat gradskoj atmosferi daje i moda. A gde su mladi, tu je i moda. Neizostavni pečat tom vremenu daju prvi čupavci koji su se osmelili da puste kosu.U početku tek njih desetak imalo je da trpi pretnje šišanjem na silu,izbacivanje sa časa i sličnu šikanu.Ali kako to biva,što je zabranjeno to je slatko a i vremenom su ljudi shvatili da duga kosa ne znači i neuredna i da su momci veoma dobro obučeni dakle nisu neki dripci,kako se to u prvi mah smatralo.

Treba reći da narodna muzika tada nije bila ono što danas sve smatramo za narodnjake. Bila je to uglavnom harmonika ili tambura, kola ili bećarci i tako dalje i tome slično. Ništa što bi mladog čoveka držalo i zanimalo više nego što je kafanska zabava. Popularnu muziku su izvodili profesionalni ili poluprofesionalni sastavi, bilo da je reč o Jazzu, šlagerima, meksičkom melosu ili sl.

Nova pojava na muzičkoj sceni su VISovi (vokalno instrumentalni sastavi) sastavljeni od,neretko, samoukih omladinaca, sa ručno rađenom ili doterivanom opremom. Prezreni od starijih kao Padavičari, Električari, Čupavci, Bitlzi… Dugačak je spisak posprdnih imena za muzičku avangardu koja neguje novu BIT muziku (tada se naziv rock’n’roll odnosio prvenstveno na njegov bazični, izvorni oblik).

Subotička omladina je naravno, na prečac osvojena. Svira se na igrankama u školama, na čajankama, u salama u Harambašićevoj, Partizanu i ostalim mestima, popularno zvanim – Šizilišta.

Neko tvrdi da je u Subotici sve počelo filmom ˝The Young Ones˝ i Shadowsima.Činjenica da su Cliff Richard i društvo bili uzor prvim VISovima što će reći da su im instrumentali dominirali u repertoaru,bar u prvo vreme.

1962. formirana je prva grupa – KOMETE a od nje će kasnije nastati ORFEJI.To je grupa koja ima centralno mesto na BIT sceni a oni opet imaju Karla Kapistu koji drži banku,tj poseduje pravu opremu koja je tada malo kome dostupna.Koliku je to tada imalo vrednost,teško je zamisliti ako se ne vratimo na prapočetke električarske muzike,u radionicu majstora Bele Kudlika,gde nastaju prve elektrificirane gitare a kao pojačala neretko služe radio aparati.

Dakle, Orfeji praše u sali Partizana, zatim gostuju u Novom Sadu i Beogradu a onda 1965. stiže poziv na turneju po Poljskoj gde će doživeti pravu beatlemaniju. Nastupiće i na poljskoj televiziji.

Na domaćoj sceni, proslaviće se jedna klinka, Tamara Šarić, koja je povremeno nastupala sa Kometama ali je pravu slavu dostigla u prestonici, gde ju je lansirao prepev poznate šizike tog vremena Rite Pavone (My Boy lollipop).

Snimila je dve ploče a na prvoj je ona autor tekstova.

Žuti devojčurak iz Kera,ostaće upamćena kao jugoslovenska Rita Pavone.

KOMETE, ORFEJI, STRENDŽERSI, bila je to svojevrsna BIT reprezentacija grada.Muzički dobro potkovani,imali su visok rejting u Jugoslaviji.

1964. na gitarijadi u Beogradu, Komete osvajaju treće mesto iza Elipsa i Zlatnih dečaka a u magazinu Ritam, tada jedinom relevantnom, Orfeji su prvi po glasovima čitalaca.

1967. na Malom stadionu u Subotici, tri dana će trajati Gitarijada na kojoj će prodefilovati prva liga: Elipse, Bitnici, 220, Kameleoni, Orfeji…

Te godine će na istom mestu Orfeji napraviti solo koncert (2800 prodatih karata) a u Novom Sadu napuniće sajamsku halu.Organizatori će za tu priliku ukloniti ceo jedan zid,nebi li stali svi koji su želeli da uđu.

Baš kao što labud peva najlepše svoju poslednju pesmu,ovaj spektakl biće njihov „labuđi pjev“.Orfeji će vratiti svoje ime grčkoj mitologiji da bi nastali Strendžersi. Malo izmenjenog sastava (Encer, Kapista, Tikvic i Vlada Vojnić)

nastaviće karijeru turnejom po Zapadnoj Nemačkoj. Turneja je započela ilegalnim prelaskom austrijsko-nemačke granice a nastavila se svirkama u najslavnijim klubovima.