Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
 

JJ Cale – 1938/2013

podeli sa prijateljima ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Grammyjem nagrađeni umetnik se istakao kao začetnik tzv „Tulsa zvuka“ i stvorio obrazac koji je povukao uticaje iz blues, country, rockabilly i jazz muzike . Kao izvođač, njegov najveći hit bila je „Crazy Mama“, koji je vrhunac na 22. mestu  US Billboard Hot 100. Ali on je bio i tekstopisac koji je stekao stalno mesto u istoriji popularne muzike, a napisao niz pesama koje su napravili poznati umetnici, uključujući Claptona, Santanu, Lynyrd Skynyrd i Tom Pettyja.

JJ-Cale-600

JJ Cale je autor numere „Kokain“ koja je preko noći proslavila Erica Claptona

Cale je rođen 5. decembra 1938. u Oklahoma Cityju a odrastao u Tulsi. Diplomirao je na Tulsa Central High School u 1956. zajedno s drugim mladim muzičarima. Cale se preselio u Los Angelesu u ranim 1960-im, gde je prvo radio kao studijski inženjer.
Karijeru je kao tekstopisac počeo ohrabren od strane Claptona, koji je snimio verziju pesme „After Midnight“ 1970.

Britanski blues gitarist snimio niz obrada JJ Cale-ovih pesama uključujući „Travelin Light“, „I’ll Make Love to You Anytime“ i „Cocaine“.

Njegov prvi album „Naturally“,snimljen u jednistvenom stilu, kojeg je Richard Cromelin u „Los Angeles Times“ opisao kao „jedinstven hibrid bluesa, folka i jazza, sa opuštenim grooveom i Caleovom tečnim gitarskim zvukom i specifičnim vokalima. Njegovo rano korištenje ritam mašina i njegov nekonvencionalni mix postaje preoznatljiv i specifičnig kvaliteta što je njegov rad izdvojilo od ostalih  muzičara koji su svirali  izvornu Americana muziku.

JJ-Cale-Naturally

Clapton je u jednm intervjuu izjavio da je JJ Cale „jedan od najvećih majstora muzike u poslednje tri decenije“, dok je Neil Young nedavno izjavio da su  JJ Cale i Jimi Hendrix dva najbolja električna gitarista. .
Uprkos svemu Cale nikada nije postigao istu slavu kao izvođač.

Legendarni JJ Cale je preminuo je u petak, 26. jula 2013., u Scripps bolnici u La Jolla, od srčanog udara u svojoj 74 godini. .

pripremio: Branko Kozarić

Tags:

vugi