Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
 

Omladina 1961

podeli sa prijateljima ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

FESTIVAL JE ROĐEN

Ideja zasnivaja festivala mladih kompozitora zabavnih melodija pod nazivom »Omladina« rođena je u krugu Omladinskog kulturno-umetničkog društva »Mladost« u Subotici. Raspisan je konkurs na koji je stiglo preko stotinu kompozicija iz skoro svih krajeva naše zemlje. Na kraju, odabrano je i izvedeno devet. Izvođači su bili duvački i gudački zabavni orkestar OKUD »Mladost« pod upravom Josipa Kovača, a vokalni interpretatori su bili takođe mladi članovi pomenutog društva

FESTIVAL OMLADINA 1961.

U utorak, 5. decembra 1961. završen je finalni deo ovog, na entuzijazmu utemeljenog Festivala. Devojke i mladići, nepretenciozih glasovnih kvaliteta, oduševljeno su se trudili, a Radio Beograd obavio je snimanje festivalnog programa. Publika u prepunoj dvorani Narodnog pozorišta bila je snažna podrška ideji organizovanja muzičke smotre mladih. Prva nagrada dodeljena je subotičkom poletarcu Korneliju Kovaču, druga, takode mladom Subotičanu. Silvesteru Levaiju, treća je otišla u Sarajevo, studentima: Janiću i Ljubičicu, a publika se opredelila za kompoziciju »Macko« (Meče) Subotičanina Lajoša Kurai. Među interpretatorima, zapažen aplauz dobila je Evika Stražarković kojoj je pored šest godina starosti – do mikrofona – bila potrebna još i jedna stolica. Veliki uspeh „Omladine 61“ podstakao je organizatore da raspišu konkurs za drugo takmičenje mladih kompozitora. Oko stotinu i dvadeset melodija pristiglo je iz Beograda, Borova, Celja, Vranja, Slavonskog Broda, Dubrovnika, Subotice i mnogih drugih gradova. U stručnom žiriju su bili Žika Dimitrijević, Stevan Markićević i Aleksandar Korać kao predstavnik RTV Beograd, Gordana Jakovljević iz lista »Mladost« i predstavnici Subotice: Pavle Bačić i Josip Kovač. Ovog puta odabrano je deset kompozicija, a prva nagrada opet je pripala Korneliju Kovaču. Nagrađen je ponovo i Silvester Levai, pored više drugih, uspešnih učesnika.

IZVOĐAČI: Marika Matijević, Franjo Niderholcer, Katarina Dorožmai, Dijana Jančikin, Eva Stražarković, Marija Vuković, Ernest Zvekan, Viktor Sabo, Ilija Vorgučin, Vladimir Štulić, Gabor Gencel.

NAGRADE:

  • Stručnog žirija

1.Kornelije Kovač („DAJ MI OSMEH“)

2.Silvester Levai („ZVEZDE SREĆE“)

3.Živko Janjić i Vlado Ljubičić („LETO JE PROŠLO“)

  • Publike

Lajoš Kurai („MACKO“)

  • Za najbolji tekst

Vojin Dolinka („TRAGANJE U KIŠI“)

  • Za najmlađeg izvođača

šestogodišnja Eva Stražarković (Subotica)

vugi