Sedamdesete

Neka cveta tisuću cvetova

Iako se sedamdesete uglavnom pamte kao vreme disco muzike a vizuelno identifikuju sa likom Džon Travolte u belom odelu u pozi disko kralja,istina je sasvim drugačija. Sedma decenija donela je procvat muzičkih žanrova, što novih,što starih prepakovanih u nove aranžmane. Na domaćoj sceni, završava se doba nevinosti i interpretacija ‚‚top twenties”‚ sa radio Luksemburga i počinje vreme ozbiljnog autorskog rada. Najozbiljniji rok sastav s početka sedamdesetih i prvi YU ‚‚dinosaurusi” KORNI grupa, kreacija su Kornelija Bate Kovača, momka iz Kertvaroša.

Popularna muzika se sve manje svira na igrankama i šizilištima jer se cirkus seli u disko klubove. U Subotici se među prvima u zemlji otvara diskoteka LARGO (1968.) a potom i čuveni AKVARIJUS. Za njima i čitav niz malih diskaća u mesnim zajednicama i kojekakvim društvenim prostorijama. Za ples i zabavu nije više neophodna ‚‚živa”‚ muzika.

Inače, početkom sedamdesetih, Subotica je dobila svoje obrise, onakve kakvi su manje-više i danas. Nikla su nova naselja a stari centar grada je zapušten. Ispred glavnog ulaza u Gradsku Kuću je parking za autobuse a na mestu zelene fontane je parking za automobile. U izlozima prašina i crknute muve. Ko od bede stoje lutke, štofovi ili nešto, tek da ne budu prazni. Ni drugi gradovi socijalističke Jugoslavije, nisu bili u življim bojama.

Rok muzika je izgubila onu subverzivnu vrednost koju je imala ranije. Kada su i vrhunski sportisti pustili kosu, amnestirani su i ostali čupavci a muzički trendovi su ili levo orijentisani ili bezazleni za establišment.

Stvorili su se uslovi da ta subkultura prodre dalje od uske “gradske ekipe” iz šezdesetih.

Međutim,daleko od muzičkih centara i medijske pažnje,oni koji su želeli da naprave pravu muzičku karijeru, morali da napuste rodni grad i krenu u svet. Kornelije Kovač i Gabor Lenđel u Sarajevo (Korni Grupa i Teška Industrija) a Silvester Levai u Holivud, gde će napisati muziku za preko pedeset filmova i serija. Ali pre toga,1975. biće autor jedne od disko himni sedamdesetih:

FLY ROBIN FLY (nagrada Grammy 75.), druge najobrađivanije pesme svih vremena.

Na domaćem terenu najviše uspeha je imala bajmočka grupa SONORI (3 singla i 2 LP),grupa OKTOPUS (1 LP), Stručni Nalaz (1 singl) i Meda (1singl).

istorija sedamdesetih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 + 16 =