Marko Nikodijević

Marko Nikodijević rođen 1980. godine u Subotici, završio je Odsek za kompoziciju i orkestraciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 2003. godine, studirajući u klasama profesora Srđana Hofmana i Zorana Erića. 

Nikodijevic Marko

Po završetku studija, stručno usavršavanje nastavio je na Visokoj školi za muziku u Štutgartu u klasi Marka Strope. On je je jedan od najuspešnijih autora mlađe generacije na evropskoj muzičkoj sceni – njegova dela su nagrađivana na prestižnim takmičenjima poput Gaudeamusove muzičke nedelje, na kojoj je 2010. godine osvojio Prvu nagradu, potom Međunarodnoj tribini kompozitora, gde je 2009. godine njegovo ostvarenje Blek boks pohvaljeno u obe kategorije, kao i Brandenburškom muzičkom bijenalu. Nakon što je 2005. godine dobio nagradu Franc List, bio je angažovan kao stalni kompozitor u Vajmaru, a kao državni stipendista nemačkih pokrajina Baden Vitemberg, Meklenburg-Zapadna Pomeranija i Donja Saksonija, danas živi i radi u Štutgartu.

Marko Nikodijević je 2013. godine osvojio prestižnu nagradu muzičke fondacije Ernsta fon Simensa. Novčani iznos nagrade je 35.000 evra, a sa njom ide i produciranje budućeg Nikodijevićevog CD-a.
Nikodijeviću će nagrada biti uručena 4. juna u Minhenu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*