Robert Tilly dobio Deretinu nagradu

Deretina nagrada Robertu Tiliju

Na 7. Deretinom konkursu za neobjavljeni roman nagrađen je Robert Tili za rukopis romana “Izdah iz staklenika”, voditelj Radionice za kreativno pisanje na srpskom jeziku pri Fondaciji “Danilo Kiš“ Subotica.
Odluku su jednoglasno doneli predsednik žirija Zoran Bognar i članovi Milica Lilić i Radivoj Šajtinac.
Nagrada “Miroslav Dereta” dodeljuje se jednom godišnje, a sastoji se od povelje, štampanja nagrađenog rukopisa i novčanog iznosa. Uručenje nagrade i promocija nagrađenog romana obaviće se u Opštini Čukarica početkom decembra. U najužem izboru bili su i rukopisi “Boja starog zlata” Čedomira Ljubičića, “Porajmos” Dušana Savića, “Reka za jedan dan” Davida Kecmana Dake i “Umiranje panka” Borisa Lazića.

Žiri je ocenio da je “Tili, pesnik po vokaciji, filozof po obrazovanju, roker i bluzer u duši, ispisao bespoštednu autobiografiju, podignutu na univerzalni nivo, sa jasnim znakovima vremena, prostora, imenskog registra i toponima, a sve u surovo ispovednoj tinkturi porodičnog haosa, kolapsa i raspadanja”.
“Bespoštednom očišćenju od konkretnog promašenog života 52-godišnjaka u državi poremećenih vrednosti, autor, bez kolebanja, najmanje štedi upravo uzvišeno grozno svoje prvo lice. Tili pominje i preminule i žive, vrlo konkretno i personalno okruženje, iz sopstvene sadašnjosti, prošlosti prošlosti, ali i iz krika i škrguta. U ‘Izdahu iz staklenika’ smenjuju se dijagnoze i metafore, likovi i trikovi, košmari i neuroze, citat i blistavi poetski aforizam, beli i oštri stih, kao i tamna i veličanstvena bol ovovremenog bluza”, navodi se u obrazloženju žirija.Robert Tili (1959, Subotica), pesnik, prozaista, likovni umetnik i muzičar. Od 1982. do 2012. objavio je 18 naslova, u štampanom i elektronskom obliku. Prevodi poeziju s engleskog i mađarskog jezika, autor je enciklopedije bluza i (savremenog) džeza. Živi i radi u Subotici.
Dobitnik je nagrade „Dr Ferenc Bodrogvari“ (1999) za knjigu irskih bajki, koju je sam ilustrovao. Vodio je i uređivao samostalne emisije na TV stanicama K23, YU Eco i Super TV. Honorarno uređuje i vodi muzičke i književne autorske emisije na Radio Subotici.
Živeo je na tri kontinenta: u Americi, Africi (Maroko, Tunis) i Evropi (Holandija, Švedska, Nemačka, Austrija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska).
Trenutno vodi radionicu kreativnog pisanja pri fondaciji „Danilo Kiš“ u Subotici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + 10 =