08 decembar – Festival Omladina 2012.

Pedest i jednu godinu nakon što je osnovan festival Omladina u Subotici, ove godine Udruženje za afirmaciju mladih talenata “Festival Omladina Subotica” ponovo pokreće takmičarski program u kom će se takmičiti 25 kopozicija iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Mađarske i Bugarske

Takmičarski deo festivala će se održati 8. decembra u Hali sportova pod nazivom “Različitost koja spaja”, dok će dan pre toga, u okviru pratećeg programa, u Velikoj većnici biti održan koncert Ibrice Jusića pod nazivom “Veče nostalgije”.

Nakon prošlogodišnjeg revijalnog dela Festivala Omladina na kom su nastapila velika imena bivše Jugoslovenske muzičke scene, zainteresovanost mladih autora za takmičarski deo je bila zaista velika. Od 193 kompozicije, koliko je bilo prijavljeno, izabrano je 25 koje su ušle u finalni takmičarski deo. Veliki broj kompozocija, različitih muzičkih pravaca iz različitih zemalja, takmičiće se za 6 nagrada. Nagrada sutručnog žirija za najbolju kompozociju, nagrada publike za najbolju kompozociju, na, nagrada za najbolju interpretaciju, za najbolji tekst, najbolji bend, kao i nagrada subotičkog internacionalnog festivala “Džezik” za najbolju kompoziciju.

Od 25 učesnika festivala, njih petorica su iz Subotice. Josip Kujundžić, sa kompozicijom „ŽIVOT TI JE TAKAV“, u izvođenju „BLAM „ benda, zatim Bend „D ZOO“ , sa kompozicijom „BUM“, koju će sami izvesti, Dušan Svilar, sa kompozicijom „NISAM ZNAO DUŠO DA TE NE VOLIM“ gde još uvek nije poznat izvođač o kojem će odlučiti umetnički savet festivala, zatim Igor Mihaljev, sa kompozicijom „NISAM STVARAN LIK“, u kojoj će kao solisti nastupiti Igor Mihaljev i Tatjana Štricki uz pratnju festivalskog benda, i Subotilčanin Goran Majlat, sa kompozicijom „DALJINA“ u izvođenju VEDRANA KUJUNDŽIĆA u pratnji festivalskog benda. O raznovrsnosti muzičkih pravaca na festivalu govorio je i umetnički direktor festivala Kornelije Kovač, sa kojim su organizatori stupili u kontakt preko skajpa, zbog njegovog odsustva iz Subotice.

Članovi žirija če biti Olja Dešić iz Hrvatske, Tomaž Domicelj iz Slovenije, Brano Likić iz Bosnae i Hercegovine i Peca Popović iz Srbije. Ulaznice za Festival Omladina 2012, za takmičarsko veče u Hali sportova, će se moći kupiti od 01. novembra u knjižari „Plato Books“ i u Galeriji pod tornjem po ceni od 400 dinara za stajanje, i 600 dinara za sedenje. Ulaznice za „Veče nostalgije“ tj. koncert Ibrice Jusića po ceni od 1000 dinara će se takođe prodavati u knjižari „Plato Books“ i Galeriji pod tornjem, ali će u prodaji će biti svega 250 karata. U revijalnom delu festivala nastupiće i grupa Bajaga i instruktori koncertom od 60 minuta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*