Ana Never

Ana Never, bend iz Subotice, nastao je proleća 2002. kao uobličen duh druženja, senzibiliteta, istraživanja i doživljaja muzike i života, njena tri člana, Srđana Terzina, Dejana Topića i Gorana Grubišića koji se znaju odmalena.

Nadahnuti muzikom koju su slušali i motivisani unutrašnjm najintimnijim osećanjima i strepnjama, počeli su da stvaraju muziku koja predstavlja jedan nepretenciozan pokušaj višedimenzionalne ekspresije emocija, misli i vizija, i donekle pokušaj krajnje senzitiviziranog otklona svega dekadentnog. Dekadentnog što se može naći na mikro planu emotivno-inlektualnog života samih članova, kao i na jednom, možda opštijem planu duhovnosti i života uopšte. Svesni svojih ne/kvaliteta, ali duboko svesni i uspeha koji donosi težnja ka afirmaciji koliko njih samih toliko i tzv. umetničke istine, ipak su uspeli da se (p)ostvare kao bend, uprkos svoj rezignaciji, defetizmu i apatiji koja krasi ove duše panonskog blata.

Nedugo po osnutku pridružuje im se Ivana Primorac, a potom i Ivan Čkonjević. Sa njima bend dobija stabilniji i šire zaokružen estetski izraz.

Radili su na muzici za predstavu Dnevnik jednog morfiniste u režiji njihovog prijatelja Branislava Filipovića, baziranoj na knjizi Čat Geze. Kao sastavni deo trupe koja realizuje tu predstavu, Ana Never je svirala u njoj, kad god se predstava igrala.

Uz pomoć prijatelja, u toku juna meseca 2005. snimili su lo-fi materijal za svoj prvi oficijalni album. U toj želji nisu do kraja uspeli, ali ipak to što su (i kako su) snimili, predstavlja realno, doduše, pomalo i bledo svedočanstvo lebdeće anksioznosti i urušavanja nečeg toplog u svemu, u nama i oko nas, kao i želje za neumrljanim ozdravljenjem od istog.

Od 2006. njihovi nastupi su dobili vizuelnu dimenziju sa video projekcijama, za koje je velikim delom zaslužan Bane Filipović sa svojim nepretencioznim video radovima, čime su se nastupi benda upotpunili i zaokružili, kako emocionalno tako prosto i senzitivno.

1.aprila 2006. Ana Never je izdala svoj prvi album za Fokus iz Subotice. Album su takođe objavili i za indie label svojih prijatelja, izdavačku kuću Pop Kontroll iz Mađarske. Može se pomenuti i njihovo pojavljivanje na kompilaciji Rock Post 3, za istoimeni francuski label, da bi se nedugo zatim našli i na sličnoj kompilaciju u Češkoj. Dok se gorepomenuti album 2008. našao i u formi remasterizovanog re-izdanja sa jednom bonus pesmom za hrvatski label Slušaj Najglasnije!

Nekako u isto vreme sa objavljivanjem debut albuma, Ivana se geografski udaljila od benda, i sada je potpuno posvećena svom solo radu koji nosi ime 53. Takođe gos’n Bata Bane vremenom se sve ređe pojavljivao na koncertima kao video operater, te bend danas funkcioniše kao kvartet+video projektor.

Ana never je svirala od Budimpešte do Skoplja, gde-god se ukazala prilika za koncerte. Dok su njihovi planovi za neizvesnu budućnost fokusirani na snimanje novih kompozicija i objavljivanja novih izdanja, pravljenje novih video radova, ali pre svega za koncertne aktivnosti, na kojima njihova muzika dobija svoju samosvojstvenu i pravu dimenziju…

Tokom više od deset godina, par drugih muzičara je sviralo sa njima, dok današnju postavku benda čini pet članova:
Srđan Terzin – gitara, bas, klavijature (2002 – )
Dejan Topić – gitara (2002 – )
Goran Grubišić – bubnjevi, gitara (2002 – )
Davor Bašić Palković – bas gitara, gitara (2011 – )
Boris Čegar – klavijature (2012 – )

bivši članovi:
Ivana Primorac – bas gitara (2003 – 2006)
Ivan Čkonjević – gitara, bas gitara (2004 – 2010)

Kroz deceniju postojanja bend Ana Never se nametnuo kao jedan od najvažnijih bendova post-rock deklinacije u balkanskoj regiji. Svirali su po bivšim Jugoslovenskim republikama i regionu, delili su pozornicu sa izvođačima poput Jeniferever (Švedska), Kayo Dot (SAD), Heirs (Australija), Pozvakowski (HU), Rosa Parks (HU), Consecration, Virvel… i sa mnogim mnogim drugima.

Njihov najnoviji album Small Years (2012) – http://www.flutteryrecords.com/flttry047.html od pojedinih svetskih kritičara je proglašen za “jedan od najboljih post rock albuma snimljenih u 2012.”

[hr]

former members:
Daniela Mamužić – keys (2010)
Ivan Čkonjević – guitar, bass (2004 – 2010)
Ivana Primorac – bass (2003 – 2006)
Branislav Filipović – v.j. (2005 – 2007)

[hr]

DISKOGRAFIJA:

ANA NEVER (februar 2011), ROSA PARKS split EP (august 2011), Small Years (novembar 2012)

[hr]

ANA NEVER english flag

Ana Never is a band from Subotica (Serbia) exists since spring 2002. Shaped in a spirit of friendship and sensibility, it emerged out of exploration and experience of music and life of its three members, Srdjan Terzin (guitar), Dejan Topic (guitar) and Goran Grubisic (drums), who were friends since they were children.  During these more than ten years, few other musicians got through this band, in the latest constellation band have five members.  Consisting of:
Srđan Terzin – guitar, bass, keys (2002 – )
Dejan Topić – guitar (2002 – )
Goran Grubišić – drums, guitar (2002 – )
Davor Bašić Palković – bass, guitar (2011 – )
Boris Čegar – keys (2012 – )

former members:
Ivan Čkonjević – guitar, bass (2004 – 2010)
Ivana Primorac – bass (2003 – 2006)

Through the decade Ana Never emerged as one of the most respectful bands of post-rock related music in the Balkan region. The band have played all around the south east and central Europe, shared stage with Jeniferever, Kayo Dot, Heirs and many many others. They have been hosting and promoting Nadja, Dorena, Khuda, Sun Glitters, Port-royal, Shaking Sensations and dozens of other bands and artists for their live shows in Serbia.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*