Antikvarnica Radio Subotice

PRVIH DVADESET PET GODINARadio Subotica - zgrada

Početak emitovanja programa Radio  Subotice na ultrakratkom talasu  krajem sedamdesetih (1978 -1979) povukao je za sobom i proširenje programa. Kao potpuno muzički program javio se još uvek u sećanjima živ Studio 3, tačno 1. februara 1979. Ređale su se ploče, slušalo se i ono manje komercijalno, slušala se i B strana. Studio 3 iako  stekavši pravu popularnost  radio je samo radnim danima, da bi u decembru 1979. počeo raditi i nedeljom. Studio 3 progovorio je tek 1981. i to  u direktnom prenosu iz diskoteke Aquarius (u podrumskim prostorijama  danas  Ekonomske  srednje škole). Zajednički program je emitovan ponedeljkom  do juna 1984. Studio 3 je u međuvremenu proširio program na  večernje sate ostalih  dana u nedelji. Sredina osamdesetih  donela je promene programske šeme  Radio Subotice, decenijski muzički sadržaji dobili su nove termine i vremenu prikladne oblike. U novembru 1986. krenula je emisija sa imenom Antikvarnica – Antikvárium. Pokretači i prvi voditelji su bili Ivica Pavluković i Erne Makač (Makacs Ernő). Emisija je bila dvojezična , emitovana je petkom od 19 do 24 sata. Sadržaj je grupisan po raznim osnovama, top lista, nova izdanja, rock istorija , gost urednik, rock ukrštenica, muzika za one koji se vole….uglavnom pet sati birane muzike. Posle samo nekoliko emisija dolazi do promena i rukovodeću ulogu preuzima Otmar Hegediš tada muzički urednik  Radio Subotice. Još više vremena se posvećuje muzici, uz priču samo kad se mora. Emisija ima niz saradnika, okuplja poznavaoce i zaljubljenike rock’n’ roll-a. Tako od  početka radim rubriku  enciklopedije roka, kao saradnik. Kraj osamdesetih  i početak devedesetih su sigurno godine najveće popularnosti, ove tada jedinstvene petočasovne muzičke emisije. Kraj ovog sretnog perioda obeležen određenim zasićenjem, međutim tada za korenite promene nije bilo vreme. Lom je nastao u junu 1993. kada  poslove muzičkog urednika napušta Otmar Hegediš, njegovo mesto od 323 emisije preuzima Jožef Helfrih ali samo na kratko pošto na kraju leta i on odlazi raditi nešto drugo.Makacs Ernő takođe prelazi na rad u drugu radijsku kuću.

TRI VODITELJA ANTIKVARNICE:

Antikvarnica - tri voditelja

Emisija bez urednika, voditelja bez saradnika, vremena bremenita i teška  bila je pred ukidanjem. Uz dogovor sa direktoricom  Radio Subotice gospođom Mirjanom Dokmanović  odlučeno je da se nastavi u drugoj malo olakšanoj formi. I tako leta  1993 emisija  postaje prva emisija  u programima Radio Subotice koja vezuje samo jednog realizatora. U to vreme to je bilo jedinstveno čak i u širim prostorima  tadašnjeg medijskog neba.(Nepoznato mi je da je bilo ko drugi to radio tako). Od tog doba radim emisiju kao voditelj, tonski  snimatelj, kao muzički urednik oslonjen na sopstvenu kolekciju nosilaca zvuka rock’n’roll-a.Tokom svih godina niko nije kočio emisiju, ali sam i danas zahvalan  na podršci  Slavice Lakićević tada glavne  i odgovorne urednice srpskog programa Radio Subotice, ohrabrila me je tada i Mirjana Dokmanović direktor. Emisije su se ređale, često mi je rečeno „ja to ne bih radio“ ipak entuzijazam, zaraza rock’n’ roll-om činili su pokretačku snagu. Nosači zvuka prolaze kroz promene koje bude istraživački duh DAT, CD, mini disc, lični računar, oblici kompresije zapisa, potiskuju magnetofonske trake i ploče od vinila.Važno je sve imati u digitalizovanoj formi. Sakupljanje  muzike ulazi u novu fazu. Sve ovo i dalje je izvor i nadahnuće za nastavak, u novembru 1996. emisija slavi skromno svoje petstoto izdanje i deset godina postojanaja. Uz malo slavlje okupila se stara ekipa.Unatoč teškoćama tih vremena emisija opstaje, besparica, odlaze i dolaze direktori (čak četiri za godinu dana), glavni i odgovorni urednici se menjaju… ali rock ’n’roll je neuništiv.
Sadržaj emisije je takoreći nepromenjen, stare top liste, enciklopedija rokerskih znanja, ponekad gost, preslušavnje zanimljive i možda nepoznate ploče, muzika za zaljubljene. U decembru 1998. ustupljeno je pola sata programskog vremena emisiji Nemačkog Narodnog Saveza,  znači skraćena je za pola sata.
Pauza u emitovanju nastala je  u proleće 1999. tokom NATO bombardovanja, emisija se nastavlja 11. juna u 19 sati i prva je emisija programske šeme emitovana posle tih tragičnih događaja. Sve se nastavlja po starom, status dobrovoljnog rada, slušanje muzike prošlih vremena, jednostavno postali su tradicija starija od deset godina. Prva sledeća promena nastaje u leto 2001. Zadnjeg julskog petka uz taktove kompozicije ’’July Morning , grupe Uriah heep’’ rečeno je da emisija odlazi na odmor jer se u Radio Subotici pristupa rekonstrukciji studijskih prostora, a radovi se odvijaju noću.
Prva etapa završena je za dan Radio Subotice – tada još praznik – 29.  novembar, za ovu proslavu emisija doživljava posebno izdanje u formi Rock martona u trajanju  od 6 ujutro do 18 sati.  Radovi traju do proleća 2002. godine, izvedeni radovi omogućavaju razdvajanje radnih frekvencija redakcija programa na srpskom i mađarskom jeziku. Oživljavanje programa uspeva tek u jesen na inicijativu direktora Antala Biačia. Zamisao je da emisija ostane rokerska i muzička sa osnovnim ciljem zabave u razumevanju i povezivanju  muzičkih pravaca. Dan radija 2002 bio je prekretnica i emisija se nastavlja sa 618 –im izdanjem, zadnjeg novembarskog petka.Već sledeća emisija direktno prenosi nastup Kornelija Kovača iz većnice Gradske kuće u okviru proslave četrdesetogodišnjice  umetničkog rada. Ali nije više po starom, emisija se emituje samo u okviru programa na mađarskom jeziku, proširena je sadržajima iz književnosti, istorije, geografije… pomažu  mi tada supruga  Edit i prijatelj profesor Robert Kovač. Muzika i dalje šeta pedesetogodišnjom istorijom rock’n’roll-a. Povremeno emisija biva proširena na celu noć, opet  kao letnji ili zimski  maraton. Vremenom ideje se troše opet radim sve sam bez učešća drugih, uz muziku i malo priče stigoh i do hiljadite emisije 23. maja 2008. godine. Još samo sledeća 1001 –a, ostvarena je u starom obliku. Neka nova razmišljanja i potrebe skraćuju emisiju, i do danas emituje se od  18,15 do 19,30 pod starim imenom.Jedna od rubrika „Majstori roka“ , postala je posebna emisija, i emituje se subotom od 16,00 do 17,00. Antikvarnica kao i muzika koju neguje menja oblik, ali traje, do danas emitovano je 1176 emisija (28.10 2011).U sadržaju i sada dominiraju stari snimci, stari događaji i učesnici, na savet slušalaca obradi se neka tema iz bogate i večne istorije rock“n“roll-a. Emisiju danas realizujemo sa suprugom, obično ne zajedno. Svako ima svoje područje i teme, prihvatamo sugestije slišalaca.
Mogu samo reći volim ovo, ponosan sam na ovaj muzički rekord, a on je:  ukupno oko 4800 sati radio emisije, emitovano je oko 100000 kompozicija, bilo je oko 300 gostiju. Kada bi se sve Antikvarnice emitovale jedna za drugom radio emisija bi trajala neprekidno više od pola godine. Nije slobodno zaboraviti ovi podaci se odnose na ime Antikvarnice od početka emitovanja.

Antikvarnica gosti 1Antikvarnica gosti 2Antikvarnica tim

Za sve ovo zahvalan sam svima  prvenstveno porodici, kćerki kojoj  petkom u celom dosadašnjem životu tata nije bio kod kuće, supruzi na razumevanju i pomoći, te povremenoj zameni  jer ukoliko je potrebno ona i sama realizuje emisiju u potpunosti u svim realizatorskim poslovima (kažu i bolje od mene). Razumeli su me u ovom radu, ohrabrivali i pomagali direktori Mirjan Dokmanović,  Antal Biači i Jožef Miškolci .
Radne kolege ustanove kao Radio Subotica dali su svoj doprinos,  prostor i priliku da se ovako nešto radi tokom dvadeset i više godina, nije potrebno uzorkovati, odmeravati niti vrednovati zasluge, svi smo a i ostat ćemo radioši.
Zato i jesmo da radimo radio emisije, ali ipak svima hvala!
Hvala preduzeću Tippnet jedno vreme  sponzoru emisije.
Tu su svi nadam se sa ove strane, radio talasima u svakoj emisiji prisutni su slušaoci rekao bih na drugoj strani. Za slušaoce se rade emisije, bira muzika, otvara rock enciklopedija, nose ploče u velikoj tašni od kuće. Sreća je raditi tako da voliš to što radiš, a podeliti je zadovoljstvo. Slušaoci su omogućili da se sve ovo i desi, imati ih jeste nada i nadahnuće za sutra, jednostavno tako život im smisla.Vernošću slušalaca sve ovo je moglo da traje, zahvalnost je malo za uzvratiti. Ali HVALA SVIMA.
To je priča o Antikvarnici, višedecenijskoj radio emisiji, dosta jedinstvenoj pojavi negde danas srljajućeg sveta. Priča kratka, obična, jednostavna ali istinita.

     Franjo Pinter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*