Elmhurst College Jazz Band u Subotici

 Jedan od svakako najboljih i najoriginalnijih gradskih festivala je nesumnjivo Jazzik, čija je centralna manifestacija zakazana za 24. i 25. septembar.
18. augusta je na Trgu Slobode u okviru festivala prvo nastupila veoma perspektivna džez grupa iz Čačka, “Džez prodžekt bend”, a zatim u glavnom delu programa i atraktivni džez orkestar “Elmharst koledž  džez bend” iz američkog grada i univerziteta u Čikagu. Nekoliko stotina sugrađana je zaista uživala u nesvakidašnjem dvostrukom koncertu džez muzike zašta zasluge imaju vredni poslenici ovogodišnjeg Jazzik festivala.

[youtube id=”FePUzs8bVGk” align=”left”]

Kao predgrupa čikaškim studentima  nastupio je kvartet  Džez prodžekt bend iz Čačka koji je na muzičkoj sceni nepune dve godine. Džez prodžekt bend je kvartet koji predvode: frontmen, klavijaturista, Stevan Milijanović, koji ima svega 17 godina  i svira klavir  od 4 godine, ali i gitaru i saksofon. U muzičkoj školi osvojio je 22 nagrade, na domaćim i stranim takmičenjima, a najznačajnija je da je bio prvak sveta u klaviru 2003. godine u Italiji. Stevanov  mlađi brat je bubnjar, Aleksa Milijanović, koji ima 14 godina  Aleksa je  počeo svira bubnjeve sa 6 godina. Inače, ide u muzičku školu, peti je razred osnovne škole, a svira  i klavir.

[youtube id=”pOPs0DxnVCA” align=”left”]

Posle njih je nastupio Džez orkestar “Elmharst koledž džez bend” (Elmhurst College Jazz  Band) iz američkog grada i univerziteta u Čikagu. I to nakon što je proteklog četvrtka  otvorio Nišvil festival u Nišu, i koncerta  koji je održao u subotu u  Somboru. Orkestar čini dvadeset muzičara studenata koje predvodi njihov profesor, dirigent Dag Bič koji je ujedno i trubač, kompozitor i aranžer, i koji je dobitnik ugledne Gremi nagrade za “Najbolji album velikog džez ansambla.”.

Izvor: RTV City

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*