Hor Pro Musica

Počeci delovanja, repertoar, saradnja

Kamerni hor Pro musica osnovan je 1968. godine u Subotici. Osnivač, zajedno s nekolicinom entuzijasta, i dirigent hora do 1999. godine bila je mr Gabrijela Egete, profesorica teorijskih muzičkih predmeta u Muzičkoj školi, dobitnica zvanja Počasni građanin grada Subotice.
Motiv i podsticaj za formiranje hora bio je nezaboravan koncert povodom 100-godišnjice Muzičke škole koji je okupio veliki broj učenika, studenata, profesora… Učesnici projekta , 17 pevača, odlučilo je nastaviti dalje zajedno istraživati svet muzike. Ideja je sprovedena u delo. Nastala je Pro musica.
Repertoar hora čine a capella i orkestralna dela renesanse, baroka, klasicizma, romantizma, te kompozicije 20. veka. Kapitalna dela muzičke literature su zahvaljujući profesorici Egete i dirigentu Čabi Paško doživela premijerno izvođenje na ovim prostorima i obogatila kulturni život grada koji ima dugogodišnje korene negovanja muzičkog života.
Bogato znanje, umeće i  darovitost, kvaliteti su kojima je prof. Egete uspela punu 31 godinu voditi hor. Plodna saradnja sa kompozitorima, solistima, dirigentima, horovima, profesionalnim muzičkim telima iz zemlje i inostranstva, veliko zanimanje publike i  putovanja krase Pro musicu kroz sve godine delovanja.

Nastupi

Od 1969. godine, hor učestvuje na opštinskim, pokrajinskim, republičkim i saveznim takmičenjima. Treba istaknuti i turneje po Jugoslaviji organizovane nakon uspeha na smotri Muzičke omladine 1971. u Baškom Polju, kao i nezaboravan nastup u Dubrovniku na 39. letnjim igrama 1980. godine.
Istorija hora beleži učešće i na renomiranim međunarodnim takmičenjima (od 1974. godine), brojne koncerte održane u Velikoj Britaniji, Austriji, Italiji, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Čehoslovačkoj, Rumuniji, Meksiku.

Nagrade

U analima hora s pažnjom se čuvaju brojne nagrade i diplome koje  svedoče o dugogodišnjem kvalitetu rada. Evo nekih: 23 zlatne plakete sa Festivala muzičkih društava Vojvodine u Rumi i posebna diploma za doprinos razvoju horskog pevanja i dugogodišnje učestvovanje na Festivalu, 7 nagrada na Jugoslovenskim horskim svečanostima u Nišu (Zlatna značka je dodeljena za osvajanje specijalnih nagrada prilikom učestvovanja na Svečanostima), vojvođanska priznanja “Iskre kulture”, “Muzičke omladine”, prva nagrada na takmičenju horova u Leskovcu, druga nagrada na 20. internacionalnom festivalu zborova u Pečuju, posebna pohvala na festivalu “Horovi među freskama” 2006. godine, nagrade grada Subotice za negovanje horske muzike i obogaćenje kulturnog života grada: Oktobarska, “Dr Ferenc Bodrogvari” i “Pro urbe”.

Godine promena

Godine rata, inflacije, finansijskih poteškoća, odlaska studenata sa željom većine da se ne vrate u rodni grad, povlačenja nakon dugog niza godina rada mr Egete, četiri dirigenta u četiri godine koji su odlučili da ne nastave rad sa horom, odlazak iz voljenog prostora u Gradskoj kući, samo su neke od prepreka koje su se dogodile. Nije bilo lako onim članovima kojima je stalo do onoga što se godinama gradilo. A neki su u horu bili, i danas su od njegovih samih početaka.
Upornost, entuzijazam, ljubav prema muzici, prema onome što je učinjeno i ugrađeno u hor više od tri decenije, bila su osnovna pokretačka snaga da hor nastavi svoje delovanje i krene novim putem.
Dobili smo novog dirigenta, učenika Gabrijele Egete, vlč. Paško Čabu 2003. godine. Svojim znanjem stečenim na studijama, u vremenu u kojem živimo, uz podršku i zajedničko delovanje novog rukovodstva, uz primere profesora iz Pečuja, Graca i Subotice, vremenom su unošene novine koje su pomogle ponovnoj afirmaciji rada hora.
Veb- stranica, elektronsko obaveštavanje o koncertima hora, ali i drugih muzičkih događanja putem ProMinfa, angažovanje solista, pevača iz zemlje i inostranstva, organizovanje projekata u kojima učestvuje samo deo hora, obogaćenje i izmene  repertoara orkestralnim delima, delima za hor i orgulje … samo je deo tih novina…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*