Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
 

Hor Pro Musica

podeli sa prijateljima ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Počeci delovanja, repertoar, saradnja

Kamerni hor Pro musica osnovan je 1968. godine u Subotici. Osnivač, zajedno s nekolicinom entuzijasta, i dirigent hora do 1999. godine bila je mr Gabrijela Egete, profesorica teorijskih muzičkih predmeta u Muzičkoj školi, dobitnica zvanja Počasni građanin grada Subotice.
Motiv i podsticaj za formiranje hora bio je nezaboravan koncert povodom 100-godišnjice Muzičke škole koji je okupio veliki broj učenika, studenata, profesora… Učesnici projekta , 17 pevača, odlučilo je nastaviti dalje zajedno istraživati svet muzike. Ideja je sprovedena u delo. Nastala je Pro musica.
Repertoar hora čine a capella i orkestralna dela renesanse, baroka, klasicizma, romantizma, te kompozicije 20. veka. Kapitalna dela muzičke literature su zahvaljujući profesorici Egete i dirigentu Čabi Paško doživela premijerno izvođenje na ovim prostorima i obogatila kulturni život grada koji ima dugogodišnje korene negovanja muzičkog života.
Bogato znanje, umeće i  darovitost, kvaliteti su kojima je prof. Egete uspela punu 31 godinu voditi hor. Plodna saradnja sa kompozitorima, solistima, dirigentima, horovima, profesionalnim muzičkim telima iz zemlje i inostranstva, veliko zanimanje publike i  putovanja krase Pro musicu kroz sve godine delovanja.

Nastupi

Od 1969. godine, hor učestvuje na opštinskim, pokrajinskim, republičkim i saveznim takmičenjima. Treba istaknuti i turneje po Jugoslaviji organizovane nakon uspeha na smotri Muzičke omladine 1971. u Baškom Polju, kao i nezaboravan nastup u Dubrovniku na 39. letnjim igrama 1980. godine.
Istorija hora beleži učešće i na renomiranim međunarodnim takmičenjima (od 1974. godine), brojne koncerte održane u Velikoj Britaniji, Austriji, Italiji, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Čehoslovačkoj, Rumuniji, Meksiku.

Nagrade

U analima hora s pažnjom se čuvaju brojne nagrade i diplome koje  svedoče o dugogodišnjem kvalitetu rada. Evo nekih: 23 zlatne plakete sa Festivala muzičkih društava Vojvodine u Rumi i posebna diploma za doprinos razvoju horskog pevanja i dugogodišnje učestvovanje na Festivalu, 7 nagrada na Jugoslovenskim horskim svečanostima u Nišu (Zlatna značka je dodeljena za osvajanje specijalnih nagrada prilikom učestvovanja na Svečanostima), vojvođanska priznanja “Iskre kulture”, “Muzičke omladine”, prva nagrada na takmičenju horova u Leskovcu, druga nagrada na 20. internacionalnom festivalu zborova u Pečuju, posebna pohvala na festivalu “Horovi među freskama” 2006. godine, nagrade grada Subotice za negovanje horske muzike i obogaćenje kulturnog života grada: Oktobarska, “Dr Ferenc Bodrogvari” i “Pro urbe”.

Godine promena

Godine rata, inflacije, finansijskih poteškoća, odlaska studenata sa željom većine da se ne vrate u rodni grad, povlačenja nakon dugog niza godina rada mr Egete, četiri dirigenta u četiri godine koji su odlučili da ne nastave rad sa horom, odlazak iz voljenog prostora u Gradskoj kući, samo su neke od prepreka koje su se dogodile. Nije bilo lako onim članovima kojima je stalo do onoga što se godinama gradilo. A neki su u horu bili, i danas su od njegovih samih početaka.
Upornost, entuzijazam, ljubav prema muzici, prema onome što je učinjeno i ugrađeno u hor više od tri decenije, bila su osnovna pokretačka snaga da hor nastavi svoje delovanje i krene novim putem.
Dobili smo novog dirigenta, učenika Gabrijele Egete, vlč. Paško Čabu 2003. godine. Svojim znanjem stečenim na studijama, u vremenu u kojem živimo, uz podršku i zajedničko delovanje novog rukovodstva, uz primere profesora iz Pečuja, Graca i Subotice, vremenom su unošene novine koje su pomogle ponovnoj afirmaciji rada hora.
Veb- stranica, elektronsko obaveštavanje o koncertima hora, ali i drugih muzičkih događanja putem ProMinfa, angažovanje solista, pevača iz zemlje i inostranstva, organizovanje projekata u kojima učestvuje samo deo hora, obogaćenje i izmene  repertoara orkestralnim delima, delima za hor i orgulje … samo je deo tih novina…

vugi