JAZZIK 2013 – Wallace Roney

Wallace-Roney-250

Valas Roni (Wallace Roney) je rođen u Filadelfiji 1960. Godine. Počeo je da svira trubu u šestoj godini i, kao čudo od deteta, u sedmoj godini dobija stipendiju za muzičku školu.  Sa deset godina, Valas sluša časove trube kod Sigmunda Heringa, a u 12. godini postaje najmlađi član Filadelfija duvačkog ansambla koji je bio sastavljen od članova Filadelfija orkestra .

Tokom njegovog angažmana u ovom orkestu, Valas upoznaje čuvenog Klarka Terija koji postaje Valasov učitelj, mentor i prijatelj, ostvarujući ogroman uticaj na Valasov rad. On ga je naučio tehniku, artikulaciju i kontrolu disanja. Klark Teri je bio prvi od tri najveća Valasova mentora. Nakon toga,  Valas se preselio u Vašington radi daljeg školovanja u Umetničkoj školi Djuka Elingtona, gde je studirao zajedno sa Langstonom Fidžeraldom, trubačem Baltimorskog simfonijskog orkestra.

Sa 15 godina ponuđen mu je posao u bendu Arta Blejkija, ali zbog saobraćajne nesreće koju je doživeo samo dan nakon ove ponude,  ova saradnja se nije ostvarila. Nakon oporavka, Valas nastavlja da svira i sarađuje sa mnogo velikih muzičara poput Sedara Voltona, Sema Džonsa, Bilija Higinsa…

U uzrastu od 16 godina, sreo je  trubača, koji će postati drugi najveći uticaj u njegovom muzičkom životu, Dizija Gilespija. Dizi je učio Valasa još naprednije tehnike koje poboljšavaju njegovu sposobnost sviranja komplikovanih improvizacionih fraza. U isto vreme u Njujorku je nastupao sa velikim Fili Džo Džonsom. Nedugo zatim, Valas je upoznao poznatog trubača Vudija Šoa, koji je takođe postao blizak prijatelj i mentor. Za to vreme, Valas je diplomirao kod Elingtona i počeo da uči sa dr Donaldom Rajnhartom, svetski poznatim specijalistom za duvače, dok je istovremeno pohađao Hauard Univerzitet i učio sa Fredom Irbijem.  Nakon godinu dana Valas postaje član Big Benda Arta Blejkija. Takođe je nastupao sa Džoom  Hendersonom, Dolar Brendom,  a zatim je studirao godinu dana na Berkliju. Tada se pridružio Džez mesindžersima Arta Blejkija. Sarađivao je sa još mnogo muzičara, kako sam Valas voli da kaže “od Džej Mekšena do Herbija Henkoka.

Godine 1983. sreo je osobu koja je bila i njegov idol i njegov najveći učitelj i uticaj, Majlsa Dejvisa. Valasov odnos sa Majlsom je sličan odnosu Luja Armstronga sa Džo (King) Oliverom. Sa Majsom je učio vrhunce muzičke kreativnosti koje je nastavio da neguje, svirajući istovremeno sa bendom Art Blejkija i kvintetom Tonija Vilijamsa..

Saradnja sa Majlsom dovela je do toga da je Majls pozvao Valasa da svira s njim na istorijskom Majlsovom koncertu “Montreux Concert”, koji je snimljen i nagrađen Gremi nagradom.

Kada je Majls umro 1991., Valas se pridružio bendu za koji je smatrao da je najveća grupa u istoriji, VSOP, čiji su članovi bili Herbi Henkok, Ron Karter, Toni Vilijams, i Vejn Šorter. Sa njima je Valas osvojio svoju drugu Gremi. Godine 1996. pridružio se Specijalnom kvintetu Čika Korije. Valas je svirao na albumu Majkla Mekdonaldsa za koji je osvojio Gremi nagradu za svoj solo u pesmi “Kao dete”…

Valas osnovao sopstvenu grupu u 1993. Osim periodičnih specijalnih projekata i povremenih nastupa sa drugim all-star grupama, on vodi svoj bend, a izuzetno je posvećen doprinosu  i ostavljanju zaostavštine džez muzici.

Wallace Roney je nastupio ove godine i na subotičkom “Jazzik”- u sa svojim Quintetom. Pogledajte video sa nastupa:

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*