Bunford Gabor Buga

Bunford Gabor je rođen 22.06.1972. u Starom Bečeju. Sa 10 godina upisuje muzičku školu u Subotici  na odseku klarineta kod prof. Matije Levai kod koga  završava i srednju školu 1991. godine . Za vreme srednje škole je član “Subotičkog duvačkog orkestra,” ,”Subotičke Filharmonije”, i “Zabavnog orkestra OKUD  Mladost” gde kod saksofoniste,  Feldi Jenea,  ima prve kontakte sa saksofonom.
Godine 1991. upisuje Muzičku Akademiju u Sarajevu,  ali nakon godinu dana, zbog rata, se prebacuje na Akademiju Umetnostu u Novom Sadu gde nastavlja klasične studije na klarinetu kod prof. Mihajla Kelblija. Početkom 1994 počinje da se ozbiljnije bavi saksofonom. Svira u bendovima kao što su “Flying Rabbit”, ”Colibri” i “Free Shop” sa kojima svira širom Vojvodine po klubovima.
Od 1996. godine postaje član ”Revijskog orkestra RTV NS”.  Tu počinje saradnju sa Aleksandrom Dujinom i pridružuje se njegovom jazz  kvartetu.  Sa bendom ”Colibri” (Aleksandar Banjac, Robert Pongo, Ištvan Mađarić) postaje deo pratećeg benda vokalnih solista kao što su Ksenija Mijatović, Tanja Jovičević, Svetlana Palada. U martu 1999. učestvuje na takmičenju mladih jazz saksofonista u Budimpešti gde ulazi u finale i dobija nagradu za najboljeg stranog izvođača. Decembra 1999. postaje član sastava  “Spori Ritam bend” Dejana Cukića, a odmah po odsluženju vojnog roka počinje njegova saradnja sa jednim od naših najvećih kant-autora, Đorđem Balaševićem, koja traje i danas. U to vreme osniva, zajedno sa Ivanom Aleksijevićem, Dušanom Ivaniševićem, Urošem Šećerovim i Ištvanom Mađarićem “Yupika kvintett” sa kojim se pojavljulju na svim domaćim jazz festivalima, ali takođe i inostranim. Godine 2004., Bunford postaje član pratećeg benda Vlade Georgijeva, a kasnije i pratećeg benda našeg “kralja” romske muzike Šabana Bajramovića.
Povremeno je sarađivao i sa Silvesterom Levayem, Dadom Topićem, Kornelijem Kovačom, Dinom Dvornikom, Aleksandrom Kovač i grupom Leb I Sol…. Član je Novosadskog big band-a i osnivač Subotičkog kvarteta saksofona.
Bunford radi i kao studijski muzičar. Svirao je na mnogim albumima naših autora (Đorđe Balašević, Vlado Georgijev, Šaban Bajramović, Zdravko Čolić, Željko Vasić, Vasil Hadžimanov, Lovehunters, Vojvođanski Blues Band, Apsolutno Romantično, Nataša Bekvalac, Ksenija Mijatović, Billy King, Perpetuum Mobile i dr…
Godine 2006. diplomirao je klarinet u klasi prof Nikole Srdića na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu  a 2009. na istom mestu, diplomirao je i saksofon u klasi prof. Stojana Dimova.
Trenutno živi u Subotici sa porodicom gde i radi kao profesor saksofona u  Muzičkoj školi.

Dobitnik je priznanja “Dr Ferenc Bodrogvari” za 2010. godinu.


VIDEO ZAPISI

Demersseman – Fantasie

Looney tunes theme saxophone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*