Ethnokor

Subotički sastav Ethnokor nastao je tokom 1996. godine.
Jezgro sastava sačinjavao je folk – blues trio “Captured” u kojem su svirali Zoran Dukić (gitara i vokal), Robert Sabo (bendžo) i Miroslav Jovančić (violina), njima se pridružio Arpad Bakoš u ulozi vokalnog soliste i svirača na pojedinim narodnim instrumentima.

ethnokor-640
U ovoj postavi nastaju i prve kompozicije sastava. Njihova različita muzička interesovanja spojila su se u muzici potaknutoj narodnim, tradicionalnim sadržajima transformisanim u jednom stalnom i dinamičnom interaktivnom odnosu sa drugim vrlo često suprotnim muzičkim iskustvima.
U toku rada na prvom albumu orkestru se priključuju Geza i Čaba Kučera (saksofon i kontrabas) te Stanko Patarčić koji je svirao bubnjeve.
Rezultat je bio CD album “Varvarske priče” (objavljen 1997. godine) koji je većim delom bio baziran na obradama već postojećih tema iz mađarskog etnomuzikološkog nasleđa te sa nešto malo folklornih elemenata nekadašnjeg jugoslovenskog prostora.
Na ovom albumu je takođe bila prisutna (stidljivo) i tendencija da se u postojeće muzičko tkivo ugradi i drugačiji izvođački tretman solo deonica.
Delom se ovakav pokušaj odnosio i na pristup aranžiranju pojedinih pesama.
Nažalost Varvarske priče nisu doživele adekvatnu promociju, pogotovo ne koncertnog tipa, te je nedugo nakon izlaska albuma sastav je prekinuo rad.
Priliku da zasviraju ponovo zajedno dobili su u 2000. godini kada su bili pozvani da održe koncert na međunarodnom Festivalu filmova o umetnosti u Solnoku.
Nakon uspešnog nastupa usledio je koncert u Subotici za vreme kojeg je stigla i ponuda za snimanje drugog albuma. Ethnokor je ovu ponudu dobio od direktora Festivala u Solnoku, Ištvana Demetera. Ona je bila prihvaćena te je pri kraju 2000. godine sastav počeo pripreme za snimanje.
U to vreme Ethnokor – u se pridružuju Braško Čila kao nova vokalna solistkinja i Varga Atila koji svira veliki broj drvenih duvačkih instrumenata.
Pored njih tu su i stari članovi Zoran Dukić (akustična gitara), Danijel Davčik (bas gitara, udaraljke, D – kanta, akustična gitara), Stanko Patarčić (bubnjevi), Miroslav Jovančić (violina, zvižduk, udaraljke, boce i razni šumovi). Personalne promene u sastavu i neke druge okolnosti dovele su do toga da je rad na snimanju trajao više od godinu dana nakon kojih je manje – više ceo album bio gotov. Novi CD – album nosi naziv “Između Sunca i Meseca”. Između prve (sunce) i poslednje numere (mesec), smešten je muzički sadržaj koji postaje novo lice Ethnokora. Primetna je tendencija afirmisanja improvizacije kao ravnopravnog segmenta muzike.
Ona se smenjuje sa komponovanim i aranžiranim partijama stvarajući tako celinu koju karakteriše sloboda muzičke forme, fluentnost i pokretljivost izraza, kao i izvesna naklonost jazzu i serioznoj muzici.
Autorstvo se ogleda ne samo u aranžiranju i obradi nekih “standarda” (Dragi Grgure, Zapevala Sojka ptica…), već i u značajno prisutnom kompozitorskom angažmanu.
Fleksibilnost, muzičko – stvaralačka radoznalost i spontanost u stvaranju pojedinih numera (Sunce, Mesec, Da zna zora, neke solo deonice…) ostvarile su pravo prisustva na ovom CD-u.
Te su kompozicije snimane odprve, bez prethodnih priprema, i njihovu spontanost smo nastojali sačuvati (šumovi, udarci i drugi ne muzički zvuci) te im dati jedno novo značenje, čuvajući čak i “greške” kojima smo pripisali ulogu ravnopravnu ostalim muzičkim oblikovanim zvucima i tonovima.

ethnokor-album-640
Album “Između Sunca i Meseca” pokušaj je naše komunikacije sa sopstvenim vremenom i sredinom u kojoj živimo. Istovremeno to je i jedan od bitnih razloga njegovog nastanka a i naša velika želja.

Ethnokor odnedavno ima dva nova člana, koji će svojim muziciranjem doprineti zvučnoj slojevitosti orkestra. To su Pastor Čaba (violina) i Križak Viktor (kontrabas), učenici Srednje muzičke škole u Subotici. Zajedno sa njima Ethnokor će ove godine održati koncerte svuda gde se za to pojavi prilika i steknu uslovi.

[youtube id=”uyB1hptBiN0″]

[youtube id=”2jQSEvYlbJA”]

[youtube id=”nCfpq_MVv5g”]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*