Faust

Grupa je osnovana 1990. godine, od već poznatih subotičkih muzičara koji su svirali u grupama BOLID i OCTOPUS. Osnivači grupe FAUST su bili: Tibor Cindrić (vokal, kompozitor i tekstopisac na srpskom i mađarskom jeziku, i jedini originalni član koji je i dan danas u bendu), Rudolf Vojnić (bubnjar, svirao u grupama BOLID i OCTOPUS, otišao iz grupe 1994 godine, a zasigurno je među 10 najboljih bubnjara u staroj Jugoslaviji), Dragan Mijatović (gitara, svirao u grupama BOLID i CRNA VATRA, glavni kompozitor i tekstopisac u grupi. Napustio FAUST 1995 godine), Robert Sič (bas, svirao u mnogim somborskim grupama. Izvrsni basista, napustio grupu 1994 godine), Toni Savevski (solo gitara, svirao u više subotičkih grupa. Dolazi u FAUST 1992, a napušta ga 1995 godine). Svirala se melodična hard’n’heavy muzika sa dve solo gitare. Na koncertima sviraju samo sopstvene kompozicije. Od samog početka sviraju na svakoj zaječarskoj gitarijada (1991-1996), u revijalnom delu programa sa ostalim velikim grupama iz Jugoslavije i uvek imaju dobar prijem kod publike. Uporedo sa nastupima u Jugoslaviji, nastupaju i u susednoj Mađarskoj na svim većim festivalima i klubovima sa poznatim imenima mađarske scene. U Mađarskoj su dosada izdali 3 albuma na mađarskom i jedan album na srpskom jeziku. Takođe se jedna pesma nalazi na jednoj kompilaciji sa najboljim mađarskim grupama. Godine 1991 za beogradski Jugodisk izdaju prvi album OLUJNI JAHAČ. Godine 1995. album VATRA izlazi samo u Mađarskoj, ali je kompletno otpevan na srpskom jeziku. Donose i nekoliko stotina kaseta u Jugoslaviju i dele ih fanovima širom Srbije i Crne Gore. Godine 1996, u grupu dolaze potpuno novi članovi i vokalista benda Tibor počinje tj. nastavlja rad sa mlađim snagama. Pridošli članovi su: Sasa Solga (gitara, kompozitor i tekstopisac), Zoltan Kleno (bas), Vladimir Miletin (solo gitara, kompozitor i tekstopisac). Na bubnjarskoj stolici se menjaju bubnjari Nemanja, Robert, Mario i Goran, dok konačno nije došao iskusni bubnjar iz Srbobrana, Attila Toth i to 2001 godine. Pošto pet punih godina nisu svirali u Jugoslaviji, na poziv Zorana Nestorovića, direktora diskografske kuće ONE Records, potpisuju ugovor za novi album NOVI SVET. CD i kaseta izlaze sredinom 2002 godine za pomenuti ONE Records. U martu mesecu, posle pet godina nesviranja u Jugi, dosta skeptično izlaze na binu na dvodnevnom ‘Hard’n’Heavy’ festivalu 2002, ali mlađa i starija publika ih prima veoma dobro i to im daje snagu da je vredno svirati rock muziku i u Srbiji jer ima jako mnogo publike koja to voli.

POSTAVA 2010:

Tibor Cindrić – Vocals and backing vocals
Saša Solga – Guitar
Vladimir MIletin – Guitar and backing vocals
Zoltan Kleno – Bass
Atila Tot – Drums

NEKADAŠNJI ČLANOVI:

Dragan Mijatović – Guitar and backing vocals (1991-1995)
Toni Saveski – Guitar (1993 – 1995)
Robert Sič – Bass guitar and backing vocals (1991 – 1995)
Rudolf Vojnić Purčar – Drums (1991)
Nemanja Stanojević – Drums (1995)
Srđan Todorović – Keyboards (1995)
Goran Evetović – Drums (2000 demo)
Mario Mihaljčević – Drums (2000 demo)
Petar Mikšić – Bass (1995 live performances)

 

[hr]

FAUST 2012.  – Povratak

Tokom godina Tibor Cindrić, kao jedan od osnivača, “održavao je u životu” Faust, ali su sada povratkom Dragana Mijatovića rešeni da ponovo pokore koncertne podijume na ovim i ne samo ovim prostorima, a osim pomenutog dvojca sada su u grupi i Darko Mijatović, Jules Šindeleš i Atila Tot.

“Nakon ponude mađarskog Metal Hammer-a da objavi naša stara izdanja, odlučili smo da ponovo snimimo sve pesme i tokom ovog leta iz studija Aquarius izašao je set od 18 numera, koje u svom novom ruhu deluju još zrelije i žešće, a produkcijski daleko ispred starih snimaka”, kažu članovi subotičkog sastava, koji su ovog puta odustali od snimanja i objavljivanja već spremnog trećeg albuma.

Sve pesme snimljene su na srpskom i mađarskom jeziku. Mađarska varijanta izaći će pod okriljem lista Metal Hammer-a sa početnim tiražom od 25 hiljada.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xHo0tPA6vQA[/youtube]

[hr]

VIDEO ZAPISI

Lica u magli

Svi u glas – live on Super TV

Novi svet

Lud za njom – hungarian (live)

Pogledaj me – live

Na tvojim grudima

Ukleti ratnici

U sebi cujem te

Vatra

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*