Garden Quartet

Garden Quartet je osnovan 28. februara 2006. godine u Subotici, a prvi, promotivni koncert održao je 14. avgusta u dvorištu Muzičke škole. Članovi kvarteta Pal Žiga prva violina, Slobodan Stefanović druga violina i Viktor Molnar violončelo, profesori su subotičke Muzičke škole, dok je violista Imre Tot muzički urednik – novinar Radio Subotice. Kvartet je osnovan u periodu kada u Subotici nije bilo orkestra koji bi radio kontinuirano, a izgledalo je tada da je čak i Subotička filharmonija zauvek ukinuta. Sa namerom da se ova praznina popuni, Garden Quartet je počeo sa radom i nakon prvog koncerta, gudački kvartet se za veoma kratko vreme našao među najznačajnijim kulturnim institucijama Subotice.
Godine 2007. u Baji, u Mađarskoj ansambl je osvojio glavnu nagradu na II. međunarodnom festivalu salonske muzike. Iste godine, povodom 125. godišnjice rođenja i 40 godina od smrti Zoltana Kodalja, u Velikoj većnici Gradske kuće kvartet priređuje program posvećen ovom velikom kompozitoru. Manifestacija je organizovana uz podršku lokalne samouprave i Konzulata Republike Mađarske u Subotici. U ovoj godini članovi kvarteta su aktivno učestvovali i u reorganizaciji Subotičke filharmonije, najstarijeg simfonijskog orkestra u zemlji. Članovi Garden Quarteta su vođe gudačke sekcije u orkestru, a Pal Žiga je i koncertmajstor Filharmonije.
U 2008.godini Garden Quartet je davao podršku subotičkim kulturno-obrazovnim institucijama. Nastupao je na jubilarnom koncertu Muzičke škole povodom 140 godina postojanja i učestvovao na koncertu kamernog hora Pro Musica, koji je slavio 40-tu godišnjicu. Na svečanom koncertu povodom sto godina Subotičke filharmonije, Pal Žiga je bio solista, izvodeći Bramsov violinski koncert. Od oktobra 2008. godine gudački ansambl je angažovan i od strane Narodnog pozorišta.
Koncert „Osam godišnjih doba“, na kojem su u paralelni odnos stavljena „Četiri godišnja doba” evropskog baroknog kompozitora Antonija Vivaldija i tango, poznatog argentinskog autora iz XX veka, Astora Pijacole predstavljen je u junu 2009. godine. Prva izvedba ovog repertoara je bila u svečanoj sali Konzulata Republike Mađarske u Subotici, a potom i u Kruševcu, na festivalu „MađArt09 – Dani mađarske kulture u Srbiji“ koji je bio finansiran od strane Vlade Republike Mađarske. Na jesen je koncert „Osam godišnjih doba“ održan i pred subotičkom publikom, a zatim i u Budimpešti na Bijenalu – festivalu kulture posvećenom mađarskim umetnicima koji žive izvan Mađarske. Pokrovitelj ovog festivala takođe je Vlada Republike Mađarske.
2010. godine Garden Quartet je u Subotici i Novom Sadu izveo dela savremenih vojvođanskih kompozitora. Ovo je bio pravi multietnički i multikulturalni događaj, koji je na jedinstveni način reprezentovao šarolikost Vojvodine. Naime, pored toga, što su već i sami članovi kvarteta pripadnici četiri različitih nacionalnosti (rom, srbin, mađar i hrvat), muzičke numere izvedene na koncertu su takođe šarene, kao stilski tako i po nacionalnosti njihovih autora.

Jedan od ciljeva kvarteta je da klasičnu muziku izvodi i van koncertnih dvorana, na raznim društvenim manifestacijama. Garden Quartet je imao veliki broja nastupa na raznim balovima, prijemima, izložbama i tome slično. Između ostalog kvartet je učestvovao na subotičkom balu gradonačelnika, na balu lekara, na venčanjima poznatih ličnosti. 20-og avgusta 2009. godine (državni praznik Sent Ištvan) kvartet svirao je u Budimpešti na partiju, čiji je domaćin bio premijer Republike Mađarske.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=w130DfNErmY[/youtube]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*