Nafta

Sastav je nastao leta 2004. u Subotici inspirisan težnjom da se duboki koreni u rokenrolu spoje sa (ne)urbanom poezijom sa jedne strane i večitom čovekovom potrebom da se kroz instrumente industrije i neumitnog progresa ponovo približi prirodi i shvati njenu moć da iznova i iznova demantuje upravo ljudsku zloupotrebu iste sa druge strane, kroz međuljudske, odnose čovek-priroda i kroz svesno i nesvesno… …Ljubav će spasiti svet… Mržnja će ga ojačati…, a te misli bi trebale mozda biti najjača ideja vodilja stanovnika modernog sveta, roba profita, izgubljenog u stalnoj trci sa vremenom i sa samim sobom i sopstvenim svakodnevnim preispitivanjem granica potreba i mogućnosti… Dakle, potpuno je jasno zašto je ljudsko biće izmislilo muziku i instrumente kojima se ona tvori kao idealnu duševnu ”veš mašinu” i sredstvo za komunikaciju među ljudima u nekim višim sferama… Grupu su osnovali Slobodan Vukosavljević Bane (rođen 6.avgusta 1975. u Subotici), Dragan Neorčić Draža (roden 27.oktobra 1975. u Subotici) i Velibor Krstić Velja (roden 25.marta 1976. u Subotici). Nakon Veljine odluke da ode da živi i radi u London, bendu se na bubnjevima pridružuje Aleksa Otašević (roden 12.jula 1980) u Subotici. Nakon snimljenog materijala za prvi album, grupu napušta Draža a na bas gitari trenutno levitira Edvard Halas Edo (roden 14.januara 1980), takođe i idejni tvorac grupe “Balans” iz Subotice. Ova postava će promovisati album pod nazivom “Samo senke prolaze” koji se pojavljuje u aprilu 2008.god. Bane i Draža su zajedno svirali u grupi “DžUKELE”. Kao prvi singl pesma “Mesec” je objavljena na kompilaciji subotičke nove scene pod nazivom “Sever severozapad 2: Laku noć deco” (Korova/Fokus 2006.CD)

Drugi album grupe Nafta pod nazivom “Alternator” snimljen je u novembru i decembru 2010. godine, a zvanično objavljen prvog februara 2011. Na njemu se nalazi 12 pesama, a prvi singl je numera “Severac”.

Emisjia o grupi NAFTA snimljena u avgustu 2011…
[youtube id=”7T4USJj7CSg”]


27. januara 2014. postavljen/objavljen novi spot na YouTubeu za numeru “Svačija i ničija”
[youtube id=”BTiKLnNDY3w”]

NAFTA je sastav alternative/rock usmerenja koji predvodi Bane S. Vukosavljević, pevač, tekstopisac i gitarista legendarnog subotičkog sastava Džukele.
Zvuk i muzičko usmerenje Nafte mogli bi se opisati kao nešto alternativniji rock u odnosu na pomenuti bend, sa psihodeličnim primesama i (ne)urbanom new age poetikom. Naravno, punk rock i rock`n`roll koreni ne izostaju ni ovaj put. Furiozni live nastupi su ono što Nafta voli da pruža. Na tragu najboljih predstavnika garažne alternative i space rock atmosfere spremaju svoj treći studijski album.

Članovi benda: Mišo Boroš (bubanj), Dragan Vidaković – Risto (bas gitara, vokal), Slobodan Vukosavljević – Bane (vokal, gitare).

Diskografija:
“Samo senke prolaze” (Sunčana ploča/ Fokus, 2008)
“Alternator” (Subotička ploča/ Fokus, 2011)

Nafta na Bandcamp-u:
nafta.bandcamp.com

Nafta na Facebook-u:
www.facebook.com/pages/NAFTA/102339031736

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*