Oroz

Osnovan 2005. godine u Subotici, hard ‘n heavy bend “Oroz” temelji svoj zvuk na Hard Rock osnovi prve polovine devedesetih i rifovskim deonicama odsviranih u stilu osamdesetih godina 20. veka. Bend predstavlja nastavak saradnje Nikole Vlahovi]a (ritam gitara), Borisa Dobrokesa (solo gitara/backing vokal) i Aleksandra Saboa (bas) koji su zajedno svirali u periodu od 2002. do 2004. godine; osnivaju]i do tada vi[e bendova preteno orjentisanih na cover nastupe bez toliko izrazene potrebe za autorskim materijalom i jasnim ciljevima.
Na ove bendove uticale su mnoge grupe osamdesetih i devedesetih, uglavnom su to bili bendovi Heavy, Thrash i Hard Rock usmerenja, a ciji se uticaji i danas osete u autorskom materijalu Oroza.
Pocetkom jeseni 2005. prikljucuju se Silvan Vesni] (bubnjevi) i Miroslav Baki] (lead vokal) koji je povremeno saradjivao sa trojkom u prethodnim grupama. Narednih par meseci sastav nastupa pod nazivom “No Class” i biva dobro prihva]en od strane lokalne publike, da bi u zimu 2005. promenio ime u “Oroz” usputno rade]i na sopstvenom autorskom materijalu usmerenom prvenstveno doma]oj publici. Pod ovim imenom bend belezi par izuzetno pose]enih i uspe[nih nastupa sa sopstvenim autorskim pesmama.

Sredinom 2006. bend snima svoje prve pesme. Na demou su se nasle cetiri pesme (Ludilo, Rana, Stranac, Oroz) kao i multimedijalni sadrzaj. Demo prima pozitivne kritike kako od publike tako i od raznih medija.

Nakon završetka demoa, krajem 2006; Oroz svira u samom srcu Subotice, pokazujuci lokalnoj publici da je spreman i za vece svirke. Pocetkom 2007. usledjuju svirke za beogradski radio 202, motorijadu, par regionalnih svirki, a ujedino bend predstavlja i jos tri nove pesme (Prljava igra, Ti Mozes Sve, Dama) koje se nisu nasle na demou.

U leto 2007. bend, sada vec nesto iskusniji u ovom polju, ulazi u studio da snimi osam pesama. Dok je snimanje u toku, dolazi do promene postave. Usled duze lose saradnje sa bendom i neuspeha da ispuni ocekivanja kolega, Miroslav Bakic biva odstranjen iz Oroza. Kao glavni vokal mesto preuzima Boris, dok je za pomocne vokale na svirkama zaduzeni Nikola i Silvan. Cetvorka nastavlja sa studijskim radom uprkos ovoj izmeni.

Snimanje albuma koji nosi istoimeni naziv pesme “Prljava Igra” zavrseno je krajem oktobra 2007. Na albumu se pored pesama “Ludilo”, “Rana”, “Stranac” i “Oroz”, koje su se nasle i na demo snimku, pojavljuju i nove pesme ”Prljava Igra”, ”Ti mozes sve”, ”Dama” kao i jedna nikad pre svirana pesma “Hodam putem koji nestaje”. Nakon zavrsetka snimanja bend pocinje pripreme za predstojecu sezonu i svirke koje ga ocekuju, da bi na prolece i zvanicno pocela potraga za izdavacem.

Usledjuju par svirki za radio 202, kao i prvi nastup u Beogradu, a nakon toga i nastup na gitarijadi u Kuli, gde Oroz nastupa 2. dana gitarijade i prolazi u finale takmicenja uprkos ogromnoj konkurenciji, da bi u finalu zauzeo prestizno 3. mesto.

Sredinom marta 2008. bend dobija ponudu za izdavanje albuma od izdavacke kuce “One Records” i posle kracih pregovora u Subotici i Beogradu, Oroz odlucuje da prihvati ponudu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*