Pastir

Rock grupa Pastir nastala je početkom 2008. godine i odmah su počeli s radom na svom prvom CD izdanju. Poslije nešto više od dvije snimanja u vlastitom studiju ‘Pastir’ u Subotici, debut je završen i, bez mukotrpno-neizvjesne potrage za diskografom koji bi ga objavio, 12 pjesama zajedno s omotom albuma nude kao free download (uz napomenu: grupa dopušta umnožavanje, ali javno emitiranje podliježe naplati autorskih prava). Pastir su: Svetislav Rajšić (gitarista, vokal, kompozitor, aranžer i tekstopisac), Branko Beniš (bubnjar), Bogoljub Mataruga (basista) i Stefan Rajšić (gitarista).

– Svetislav Rajšić je rodjen 1962. u Subotici gde i sada živi i radi. Muzikom se bavi od najranijeg detinjstva, pa još kao vrlo mlad beleži kratak period rada u svojoj prvoj grupi nastaloj 1980. godine pod nazivom „Titanik“ u kojoj se javlja kao autor kompozicija i tekstova. Potom zbog školovanja, zapošljavanja i profesionalne karijere, koju je gradio narednih preko dve decenije, dolazi do ogromne pauze u javnom muzičkom angažmanu, da bi svoju drugu grupu uz pomoć prijatelja Branka Beniša i Bobe Mataruge formirao 28 godina kasnije pod nazivom „Pastir“. Zanimljivo je pomenuti da se na prvom CD-u Pastira „Boginja čednosti“ pojavljuju neke od kompozicije i tekstova koje je pre gotovo tri decenije uvežbavala i želela, a to tokom svog kratkog postojanja nije stigla, da snimi grupa „Titanik“. Možda je to i pravi odgovor na pitanje o poreklu i razlogu, kako neki tvrde, u nekim kompozicijama retro stila „Pastira“ koji se očitava na njihovom prvencu.

– Stefan Rajšić je rodjen 1991. godine u Subotici gde i sada živi. Student je Pravnog Fakulteta u Novom Sadu, a rad u grupi „Pastir“ predstavlja njegov prvi muzički angažman.

– Branko Beniš je rodjen 1969. u Subotici gde i sada živi i radi. Sa nepunih trinaest godina prvi put seda za bubnjeve, a već nekoliko meseci kasnije počinje sa zajedničkim svirkama na drugarskim večerima i igrankama u mesnim zajednicama. Sa bratom Zlatkom 1985. godine (1985-1988) osniva grupu Anno Domini, a po prestanku rada grupe sa subotičkom grupom Bolid promoviše njihov prvenac po Vojvodini i susednoj R. Mađarskoj (Bolid, Panonija koncert 1989.) Devedesetih godina prošlog veka sa bratom Zlatkom ponovo reaktivira grupu Anno Domini, sa kojom objavljuje jedan singl: Pogledaj-uzmi me sad (M Records 1993.), što je bio i poslednji zajednički rad grupe. Posle toga sa subotičkim kant-autorom Robertom Tilijem svira u grupi „Robert Tilly and cold shit“  i snimaju album „First bite“  (Good taste records, 1995.) Već sledeće godine prelazi u grupu Dingo Express, i učestvuje u promociji njihovog albuma prvenca „Uši od somota“ (ITV Melomarket, 1997). Godine 2002. grupa snima i objavljuje svoj drugi album „Buzdovan boogie“ (One records 2002). Zbog drugih obaveza pravi prekid u muzičkom angažmanu da bi se muzici aktivno vratio sa svojim angažmanom u osnivanju i zajedničkom radu grupe Pastir.

– Bogoljub Mataruga je rodjen 1968. godine u Subotici gde i sada živi i radi. Muzikom se bavi od najranijeg detinjstva, a u svom muzičkom angažmanu kao bas gitarista imao je prilike da u dugom nizu godina svira i radi u velikom broju muzičkih grupa: Anno Domini iz Subotice (koncert „Sva ta muzika“), Čokoladno srce, Sedam patuljaka, Amor, Triler i Pastir. Svoj puni doprinos grupi Pastir nesebično daje kroz zajedničko stvaranje aranžmana i sviranje bas gitare.

album “KAMENI PAS” ( 2012. )

Rok grupa Pastir iz Subotice, posle dve godine pauze od prethodnog albuma, objavila je svoj drugi CD album pod nazivom “Kameni pas” sa jedanaest numera. Album je nešto čvršći, produkcijski i muzički mnogo zreliji od prethodnog, ali stilski prepozatljiv u retro rok maniru.

 Grupa je radila u standardnoj postavi: Svetislav Rajšić, gitara, orgulje i vokal; Stefan Rajšić, gitara; Bogoljub Mataruga, bas i Branko Beniš, bubnjevi, dok se kao snimatelj i producent, kao i na prethodnom albumu “Boginja čednosti” pojavio Danijel Davčik Dančo.

 Materijal je u celosti snimljen u studiju Pastira u Subotici u periodu 2010-2011. godine.

 Kompozicije i tekstove kao autor potpisuje frontmen grupe Svetislav Rajšić, dok su aranžmani plod zajedničkog rada svih članova grupe.

 Sve pesme i sa prvog i drugog albuma mogu se besplatno skinuti sa sajta grupe www.pastir.in.rs i mogu se distribuirati bez ikakvog ograničenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*