Pionir 10

Pionir 10 je subotički new wave bend, nekada (manje) poznat kao “Miške i drugari”. Bend postoji dugo. Osnovali su ga Mihajlo Rodić (aka Miške, ex “Ludolf Neum i njegov paranormalni džuboks”), Dragan Đurić (aka Metlok, Draganče, Gaga, Paja) i Petar Mitrić (aka Peka).
U nedostatku prostora za rad, dobar deo svog postojanja, stvarali su u Draganovom stanu.
Kasnije su se preselili u atelje umetničke radionice “Medijala” za koju inače Metlok pravi i uredno dostavlja najbolje mp3 kompilacije na svetu a koje možete svakog dana slušati u okviru programa internet radio stanice www.net1zen.com
Današnja rezidencija ovog benda je studio “MushRoom”.

Aktuelnu postavu čine Miške (gitara, vokal), Peka (bas), Daniela Mamužić (aka Nela: klavijatura, vokal) i Aleksa Otašević (bubanj; takođe i u Nafta, te Replika 42).
Dragan je u međuvremenu napustio bend. Jedno vreme za bubnjevima je sedeo i Goran Grubišić (Ana Never, Wooden Ambulance).

Na kompilaciji subotičkih alternativnih bendova “Sever-Severo-Zapad” (Korova music, 1999.) Miške je objavio singl “Veliko srce” a Miške i drugari singl “S’vrha solitera”.
2005. godine je nastala kompilacija “Laku noć deco: SeverSeveroZapad 2” (Fokus, Korova music) na kojoj je Pionir 10 objavio singl “Da da da” što je pesma koja je kasnije poslužila kao inspiracija za nastanak kompilacije “Jutro će promeniti sve?” (PGP RTS, 2007.) a koja je predstavljena kao “Nova srpska scena”. Pored numere “Da da da”, Pionir 10 je na istoj kompilaciji učestvovao i sa numerom “Le Lun”.
Bend je svoj prvi album samostalno objavio 2009. godine a snimljen je u studiju “M Produkcija” Radio televizije Vojvodina, Novi Sad, jun 2008 (producent i snimatelj: Slobodan Misailović; asistent snimatelja: Petar Savić).
Album je izdat pod Creative Common licencom.

Do sada su svirali u Beogradu, Novom Sadu, Senti, Bačkoj Topoli, Subotici, Osijeku, Somboru, Zrenjaninu, Vršcu i Segedinu.

Miške je čovek, prijatelj, muzičar i majstor koji sam pravi pedale za gitare, d-box i slične gedžete. Skuplja materijal od kojeg će samostalno napraviti svoje lampaško pojačalo po uzoru na neki stari model gitarskog pojačala (Kojeg? To samo on zna)

Nela je žena, prijateljica, vajarka, muzičarka, slikarka i dama koja sanja.

Peka je čovek, prijatelj, muzičar, frankofil i selektor programa “Mladi autori evrope” u okviru “Palićkog filmskog festivala”. (Svira još i u bendu “Put kojim se gyere ide” a njegova supruga Mirjana peva u bendu “Omladinac 11”:)

Aleksa je čovek, prijatelj, muzičar i kamerman.

Pionir 10 je pripadnik izgubljene nacije.
“Nevidljiva nacija” je dokumentarni film Darka Kovačevića koji predstavlja lektiru za sve koje zanima domaća muzička scena.

[hr]

PIONIR 10 – Da, da, da

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*