Omladina 1961

FESTIVAL JE ROĐEN

Ideja zasnivaja festivala mladih kompozitora zabavnih melodija pod nazivom »Omladina« rođena je u krugu Omladinskog kulturno-umetničkog društva »Mladost« u Subotici. Raspisan je konkurs na koji je stiglo preko stotinu kompozicija iz skoro svih krajeva naše zemlje. Na kraju, odabrano je i izvedeno devet. Izvođači su bili duvački i gudački zabavni orkestar OKUD »Mladost« pod upravom Josipa Kovača, a vokalni interpretatori su bili takođe mladi članovi pomenutog društva

FESTIVAL OMLADINA 1961.

U utorak, 5. decembra 1961. završen je finalni deo ovog, na entuzijazmu utemeljenog Festivala. Devojke i mladići, nepretenciozih glasovnih kvaliteta, oduševljeno su se trudili, a Radio Beograd obavio je snimanje festivalnog programa. Publika u prepunoj dvorani Narodnog pozorišta bila je snažna podrška ideji organizovanja muzičke smotre mladih. Prva nagrada dodeljena je subotičkom poletarcu Korneliju Kovaču, druga, takode mladom Subotičanu. Silvesteru Levaiju, treća je otišla u Sarajevo, studentima: Janiću i Ljubičicu, a publika se opredelila za kompoziciju »Macko« (Meče) Subotičanina Lajoša Kurai. Među interpretatorima, zapažen aplauz dobila je Evika Stražarković kojoj je pored šest godina starosti – do mikrofona – bila potrebna još i jedna stolica. Veliki uspeh „Omladine 61“ podstakao je organizatore da raspišu konkurs za drugo takmičenje mladih kompozitora. Oko stotinu i dvadeset melodija pristiglo je iz Beograda, Borova, Celja, Vranja, Slavonskog Broda, Dubrovnika, Subotice i mnogih drugih gradova. U stručnom žiriju su bili Žika Dimitrijević, Stevan Markićević i Aleksandar Korać kao predstavnik RTV Beograd, Gordana Jakovljević iz lista »Mladost« i predstavnici Subotice: Pavle Bačić i Josip Kovač. Ovog puta odabrano je deset kompozicija, a prva nagrada opet je pripala Korneliju Kovaču. Nagrađen je ponovo i Silvester Levai, pored više drugih, uspešnih učesnika.

IZVOĐAČI: Marika Matijević, Franjo Niderholcer, Katarina Dorožmai, Dijana Jančikin, Eva Stražarković, Marija Vuković, Ernest Zvekan, Viktor Sabo, Ilija Vorgučin, Vladimir Štulić, Gabor Gencel.

NAGRADE:

  • Stručnog žirija

1.Kornelije Kovač („DAJ MI OSMEH“)

2.Silvester Levai („ZVEZDE SREĆE“)

3.Živko Janjić i Vlado Ljubičić („LETO JE PROŠLO“)

  • Publike

Lajoš Kurai („MACKO“)

  • Za najbolji tekst

Vojin Dolinka („TRAGANJE U KIŠI“)

  • Za najmlađeg izvođača

šestogodišnja Eva Stražarković (Subotica)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*