Omladina 1983

NOVA SPOTICANJA 0 DINAR

Dvadesettreći jugoslovenski festival „Omladina“ održan je od 19. do 21. maja. posle dosta godina ponovo u organizaciji »Doma kulture« i na njemu je izvedeno ukupno 36 kompozicija.

Na rok večeri trijumfovaia je niška grupa »Kerber«. a drugo i treće mesto osvojili su sastavi »Ultimatum« iz Jesenica i »Tokmu taka« iz Kavadarca, dok su gledaoci u Hali sportova glasali za grupu »Paraduštri« iz Subotice.

kerber-640
KERBER

Na Festival mladih kompozitora te je godine stiglo dosta novih grupa i pojedinaca koji su brzo prokrčili put u našoj rok muzici, ali za neke se više nikada nije ni čulo. Spomenimo da su tada nastupili i sastavi „Noćni program“ iz Novog Sada, »Tableta protiv stida« iz Čakovca. »Lift« iz Beograda, „Maestro“ iz Novog Sada, »Sanji« iz Zrenjanina, »Jakša i priljatelji« iz Splita. „Plastično srce“ iz Zagreba, „Unutrašnji život“ iz Zaječara itd. Ipak, najzapaženiji, po oceni mnogih izveštača i stručnog žirija, bio je Miljenko Šercer iz Čakovca koji je sam napisao muziku na tekst Pere Vojvodića — »PRVI MAJ«. Ovaj kantautor dobio je i drugu nagradu publike, dok je Ivana Vitaljić iz Prištine za pesmu »Sve je muzika« osvojila drugu nagradu stručnog žirija. Mladen Vojičić iz Sarajeva bio je te godine najbolji interpretator. »Omladina 83.«, recimo, održana je uz dosta materijalnih poteškoća, a Gabor Lenđel, umetnički direktor, izjavio je u “Subotičkim novinama” u tekstu pod naslovom »Pesma se spotakla o dinar« da je i ovogodišnja: »Omladina prošla uz dosta teškoća, a njenoj pripremi prethodile su oštre i burne rasprave, jer je Radio televizija Novi Sad, kao jedan od suorganizatora, obezbedila samo sto hiljada dinara, što je deset puta manje nego ranijih godina.

  • Nagrada stručnog žirija (rock vece):

Zoran Stanojevic – “Mezimac”; Izvodi: “Kerber”

Mirko Bogataj – “Nekje k votu”; Izvodi: “Ultimat”

Ljupce Karov – “Karasko”; Izvodi: “Tokmu taka”

  • Nagrada stručnog žirija (vece šlagera):

Miljenko Šercer – “1. maj”; Izvodi: Miljenko Šercer

Ivana Vitaljic – “Sve je muzika”; Izvodi: Ivana Vitaljic

Ljupco Stojanovski – “Dovidjenja, dovidjena”; Izvodi: Ljupco Stojanovski

  • Nagrada publike:

Dragan Pavkovic – “Cesta”; Izvodi: “Parudaštri”

  • Nagrada za najbolju interpretaciju:

Mladen Vojicic, grupa “Top” – “Lagala si”

[youtube id=”pwOpk3yMRWE” autoplay=”no” aspect_ratio=”4:3″]

[youtube id=”SypFKup14lo” autoplay=”no” aspect_ratio=”4:3″]

[youtube id=”EwSl6cbU-EE” autoplay=”no” aspect_ratio=”4:3″]

[youtube id=”Njtc9fkoCaw” autoplay=”no” aspect_ratio=”4:3″]

[youtube id=”SJFaPU66p4o” autoplay=”no” aspect_ratio=”4:3″]

[youtube id=”fdEJWXIqCxc” autoplay=”no” aspect_ratio=”4:3″]

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*