Omladina 1985

FESTIVAL OMLADINA 1985.

Novi jubilej Festivala. Za dve i po decenije na adresu „Omladine“ stiglo je oko 19 000 kompozicija. Radile su ih na hiljade mladih kompozitora, pesnika, aranžera i muzičara iz naše zemlje, ali i inostranstva. Za brojne aktivnosti na zbližavanju mladih i razvoju muzičkog stvaralaštva, „Omladina“ je dobila značajna društvena priznanja, a u Subotici su mnogi počinjali svoju uspešnu karijeru. Oni najzaslužniji za takav uspeh subotičkog Festivala dobili su povelje i zahvalnice povodom 25-to godišnjice postojanja.
Prvog dana Festivala, 16. maja, svečano je otvorena izložba „25 godina stvaralaštva mladih na jugoslovenskom festivalu omladine u Subotici“, a Jovan Adamov je bio urednik programa „Šta smo ono tako neobično hteli“ – večeri retrospektive. U Narodnom pozorištu su nastupili stari poznanici subotičke publike: Bisera Veletanlić, Srđan Marjanović, Miladin Šobić, Dejan Petković, Dragan Mijalkovski i Đorđe Balašević. Na večeri poezije „Stani malo pesmo“ našli su se učesnici dotadašnjih Jugoslovenskih pesničkih susreta „Omladina“.
Drugog dana, 17. maja, održan je „okrugli sto“ na temu: „Šta ima novo u odnosu Savez socijalističke omladine – rok kultura. Iste večeri nastupili su i mladi pesnici. Žiri u sastavu Slobodan Vujačić, Enes Kišević, Marija Šimoković i Dragomir Brajković pregledali su 125 radova i odlučili da prvu nagradu dodele Ivani Kružić iz Rijeke za pesmu „Kad si poljubio mene prvi put“. Peter Božik iz Čantavira dobitnik je druge nagrade za pesmu „Glasovi jedne trafike“, a treća nagrada pripala je Zoranu Nikoliću iz Novog Beograda za pesmu „Pekar iz ulice…“. U zbirci „ Mi mladi“ koju izdaje časopis „Rukovet“ u saradnji sa organizatorima, našlo se ukupno 25 pesama odabranih na konkursu mladih stvaralaca poezije. To su: Ivana Kružić, Peter Božik, Zoran Nikolić, Peter Pešti, Bajo Džaković, Stanka Đurić, Svetlana Arsić, Ivana Petrović, Žilijeta Živković, Vesna Mattichio, Gordana Korpak, Zoran Ilić, Vesna Vuletić, Erika Balentan. Na konkursnoj večeri nastupilo je 15 grupa, koje su izabrane u konkurenciji od 409 bendova iz 72 jugoslovenska grada: „Irena“, „Dada“, „On i njegovi“, „Ogledala“, „Kristalno plavo“, „Rock’n feller“, „Rock street“, „Top Express“, „Viola“, „Cmok +“, „Pita od meda“, „Venere“ i Imer Brizani sa grupom „Black and white“. Stručni žiri „Omladine 85“ dodelio je prvu nagradu ljubljanskom sastavu „Rock’n feller“. Druga nagrada pripala je grupi „Irena“ iz Banja Luke, a treća sastavu „Top express“ iz Kaštel Gomilice kod Splita. Nagrada publike pripala je „Rock street“-u iz Beograda. Žiri novinara je odlučio da se nagrada za najbolji tekst dodeli grupi „Ogledala“ iz Rijeke za tekst kompozicije „Ogledala su oko mene“. Nagrada „Poleta“ za najbolji vizuelni identitet i šire dodeljen je grupi „Top express“ iz Kaštel Gomilice.
Povelje-plakete „Omladine“ povodom jubileja dodeljene su sledećim pojedincima i ustanovama: Josipu Kovaču, Aleksandru Koraću, Vojislavu Simiću, Jovanu Adamovu, Bojanu Adamiču, Radio Beogradu, Aleksandru Jančikinu, Miodragu Šijaku, Angelu Vlatkoviću, SSOJ-u, Vanji Lisak, Antunu Kovačiću, Slavi Dimitrovu, OKUD-u „Mladost“.
I pored zakašnjenja od strane „Diskotona“ u Disko-baru „MVM“ održana je promocija ploče učesnika Konkursne večeri. Oba programa – retrospektivni i konkursno veče – snimila je TV Novi Sad, a kolaž najboljih numera bio je emitovan 25. maja u sklopu događaja vezanih za Dan mladosti. Sa „Omladine 85“ su vršeni direktni radio prenosi, a mnoge radio kuće su tokom ili nakon Festivala posvećivali specijane emisije ovoj manifestaciji.

Festival „Omladina 85“ završio se 18. maja i to jednom novinom: rock koncertom. Nad otvorenim nebom, na Stadionu malih sportova, nastupili su „Exit“ (Subotica), „Willy’s sweat band“ (Subotica), „Griva“ (Novi Sad), „Point blank“ (Beograd), „Video sex“ (Ljubljana), „Peđa D’Boy Band” (Beograd), „Plavi orkestar“ (Sarajevo), „Dolly roll“ (Budimpešta, Mađarska). U prepodnevnim satima na konferenciji za štampu izvršena je promocija jubilarne monografije „25 godina Jugoslovenskog festivala omladine u Subotici“, a novinari i muzičari su se ponovo ogledali u sportskom ribolovu – na jezeru Palić.

  • Nagrada žirija:

grupa Rock ‘n’ Feller (Ljubljana)

  • Nagrada publike:

Rock Street (Beograd)

[hr]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=olFunmm6CeI[/youtube]

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*