Omladina 1986

U 26. godini postojanja, Jugoslovenski festival omladine ušao je sa niz nasleđenih, godinama nerešavanih problema, koji su njegov dalji opstanak doveli u pitanje. „Omladina 86“ održana je 20. i 21. juna, znači mesec dana kasnije u odnosu na uobičajeni majski termin. Do odlaganja je došlo zbog objektivnih problema koje je novi organizator Radnički univerzitet „Veljko Vlahović“ iz Subotice, imao od 7. januara, kada je preuzeo Festival. Niz nerešivih organizacionih, finansijskih i kadrovskih pitanja, kao i nedorađena koncepcija, poslednjih godina sve dalje od aktuelnog muzičkog trenda i interesovanja mladih, doveli su novog organizatora u situaciju da još jedan skup mladih muzičara Jugoslavije gradi na klimavim temeljima nasleđenog, sa svega jednim adutom u ruci – tradicijom.
Festival je već u startu napustio šlagerski koncept i prerastao u jugoslovenski festival  pop i rock muzike dobijajući novu dimenziju i nov organizacioni pristup. Na konkurs za takmičarsko veče pristiglo je 250 kaseta sa oko hiljadu kompozicija. Selekcioni žiri je odabrao 12 učesnika (svaki izvođač je izvodio po dve pesme): „Tam-tam“, „Komandosi“, „Vatrene kočije“, „Mirage“, Tihamer Balint i Monika Šoš, „Basdans“, „Fleke“, „Fit“, „Kowalski“, „Boye“, „Van Gogh“, i „ De gazelas“. Prema odluci stručnog žirija prvo mesto je osvojila banjalučka grupa „Basdans“, drugo „Fit“ iz Rijeke, a treće beogradski „Van Gogh“. Žiri akreditovanih novinara  i publika glasali su isto – za „Basdans“. Banjalučani su, tako, osvojili sve festivalske nagrade. Gosti takmičarskih večeri bili su „Psihomodo pop“ (Zagreb), „Ritam sa onog svijeta“ (Zagreb), „Oktobar 1864“ (Beograd) i „Aragon“ (Subotica). Voditeljski duo Marina Perazić-Zlatan Fazlagić više nego uspešno je obavio svoj posao.
„Okrugli sto“ Festivala ponovo je bio posvećen budućnosti – Festivala. Ponovo je održano veče slobodnih formi. U Hali sportova su muzicirali: „White Rabbit Band“ (Beograd), „Grad“ (Rijeka), „Scabia“ (Sarajevo), „Gustaph i njegovi dobri drugovi“ (Pula), „Rock’n feller“ (Ljubljana), „Cacadou look“ (Opatija), „Rock street“ (Beograd). Kao gosti nastupili su „Đavoli“ iz Splita i „Crvena jabuka“ iz Sarajeva.

Festival je preimenovan i novi zvanični naziv je Fesatival pop i rock muzike.

  • Nagrada žirija:

Bas dans – “Čovjek od kamena” / “Prašnjavo srce” (Banja Luka)

  • Nagrada publike:

Bas dans (Banja Luka)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*