Omladina 1988

Na konkurs „Omladine 88“ stiglo je 237 prijava iz cele zemlje. Programski odbor je izabrao šest najboljih: „Del Arno bend“ (Beograd), „Laufer“ (Rijeka), „Ludi gavran“ (Beograd), „Idejni nemiri“ (Rijeka), „Keith“ (Banja Luka) i „Saygon“ (Skoplje). Takmičarski program je kompletiran sa još dve grupe po pozivu Programskog odbora. To su: „Zijan“ (Đevđelija) i „Sing, sing, singers“ (Novi Sad). U program takmičarskih večeri od 19. do 21. maja uvedena je novina – „Programske novosti“. Programski odbor je, pre svega, želeo da u Suboticu dovede alter-izdavače, opštinske konferencije omladine sa jakim rok-scenama, omladinske listove i diskografske kuće koje se žele predstaviti jugoslovenskoj javnosti sa svojim izdanjima ili grupama koje okupljaju.
Nakon prve večeri u Narodnom pozorštu – Nepszinhaz, za finalno veče plasirali su se „Del Arno bend“, „Zijan“, „Ludi gavran“ i „Sing, sing, singers“. Za grupu „Zijan“ glasala je i publika u Teat-roku. Tog prvog festivalskog dana gostovali su „Čutura & Laki bend“ uz pomoć legendarnog Mileta Lojpura. Svoju promociju imao je Magazin „Stav“, a pod nazivom „Tiha revolucija“ održan je program u Velikoj većnici Gradske kuće, a nastupila je subotička grupa „Kapetan Isakovič“.
Tokom drugog festivalskog dana promovisano je LP izdanje grupe „KUD Idijoti“ – pobednika „Omladine 87“, a nešto kasnije i ekološka ploča Konferencije omladine Zajednice općine Rijeka. Posebnu pažnju privukle su „Prave novosti“ i nastupi grupa: „Gori uši Vinetu“ (Pula), „Skitnici“ (Skoplje) – Makedonska rok liga, „Don Marcel“ (Osijek) – Studentski centar Osijek, „ Zli podstanari“ (Subotica) – podkomisija za rok, „Jersy“ (Rijeka) – podkomisija za rok RK OK SSOH Rijeka, „Torpeda“ (Sarajevo), SCH (Sarajevo) – časopis „Lica“, „Rambo Amadeus“ (Beograd) – PGP RTB, „Roderik“ (Osijek) – ŠKUC Forum – Studentski centar, „Mizar“ (Skoplje) – Muzička omladina Makedonije, „Fit“ (Rijeka) – PGP RTB. Specijalni gosti „Pravih novosti“ bili su „ U škripcu“ i „Miladojka Youneed“. Promocije novih ploča imali su „Mizar“ („Helidon“), a nakon toga „Piloti“, „Fit“, „Rambo Amadeus“, „Kalifornija“, „Kerber“, „Električni orgazam“, „Griva“, „Slomljena stakla“ (Sve PGP RTB).
Na džez večeri svoje umeće pokazali su „Trio Špato + Goce Micanov“ iz Skoplja. Tema „Okruglog stola“ bila je „Rok na barikadama“, odnosno posvećena je statusu rokera. Još jedna zanimljivost vezana za Festival: tokom prva dva dana na Trgu slobode (u samom centru grada) bila je postavljena otvorena scena na kojoj su se učesnici i gosti mogli predstaviti Subotičanima u programu po izboru.
Posebu atrakciju i novinu na Festivalu predstavljao je veliki rok koncert. On je trebao da se održi na obalama Palićkog jezera, ali je zbog nevremena premešten u poslednji čas u Halu sportova. Oko šest hiljada mladih slušalo je muziku predgrupa „Graseballs“(Zagreb), „Moskva“ (Novi Sad), „Gracija“ (Subotica), „Heroji ulice“ (Subotica), „Nade iz inkubatora“ (Subotica), „Basdans“ (Banja Luka) i „KUD Idijoti“ (Pula). Potom, je usledio nastup grupa finalista „Omladine 88“ a puni doprinos Festivalu dali su gosti „Đavoli“, „Crvena Jabuka“, „Električni orgazam“, „Kerber“, „Piloti“ i „Riblja Čorba“.
U kasnim noćnim satima ocene stručnog žirija i mišljenje publike su se podudarili: za najbolju grupu na „Omladini 88“ proglašen je bend iz Đevđelije „Zijan“.

  • Nagrada žirija:

grupa Zijan (Djevdjelija)

  • Nagrada publike:

grupa Zijan (Djevdjelija)

Među grupama kjoj su nastupale ove godine na festivali bile su: Del Arno Bend (Beograd), Laufer (Rijeka), Keith (Banja Luka), Idejni nemiri (Rijeka).

[hr]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8p94uaO4oOs[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bsbuV2KTh0Q[/youtube]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*