Omladina 1989

XXIX Jugoslovenski festival pop i rok muzike „Omladina 89“ održan je od 18. do 20. maja. Programski odbor je preslušao 155 pristiglih radova i odlučio da se u takmičarskoj konkurenciji nađe  devet bendova: „Telo – nauka sovršena“ (Struga), „Super nova“ (Skoplje), „Obojeni program“ (Novi Sad), „Greaseballs“ (Zagreb), „Torpeda“ (Sarajevo), „Nesalomivi“ (Beograd), „Civili“ (Zaječar), „Ponoćni kauboj“ (Novi Sad) i „Arhangel“ (Skoplje). Istovremeno, za ponoćni program izabrano je pet grupa : „La banda“ (Sarajevo), „Kleržo“ (Skoplje), „Napred u prošlost“ (Banatsko Novo Selo) i „S.T.R.A.H.“ (Beograd). Kao gosti na Festivalu nastupili su „Lačni Franc“, „Disciplina kičme“, „Zijan“ (pobednik „Omladine 88“) i „Bajaga i instruktori“.
Nakon dve polufinalne večeri, koje su održane u novom prostoru – sali Kulturno-umetničkog društva „Nepker“, za finalni deo plasiralo se čak šest grupa “Torpeda”, „Nesalomivi“, „Telo – nauka sovršena“, „Arhangel“, „Super nova“ i „Obojeni program“. Kao gost polufinalnih večeri nastupila je i prištinska grupa „Rona“, učesnici takmičenja za Pesmu evrovizije. Programski odbor u sastavu: Petar Janjatović, Krešo Palamenta, Antonio Dimitrievski, Zvonimir Krstulović, Zoran Lesendrić, Jožef Helfrih i Dragan Ambrozić imao je težak zadatak da izabere najboljeg, a na kraju odlučeno je da se za pobednika proglasi sarajevski sastav „Torpeda“. Istog mišljenja bila je i publika u Hali sportova. Organizator je predvideo još jednu nagradu – najboljoj grupi u ponoćnom programu. Najbolji utisak ostavio je skopski „Kleržo“.
Sve učesnike i goste Festivala dočekala je ploča sa kompozicijama učesnika takmičarskog programa i to u tiražu od hiljadu komada. Sa finalne večeri Radio Novi Sad je vršio direktan prenos, a uključili su se i ostali jugoslovenski radio-centri. Istovremeno, u Subotici je bio lociran jugoslovenski centar televizijskih novinara, pa je finalno veče prenošeno direktno, a učesnici finala i pobednici bili su gosti „Mladog kanala“ – kako je bio zvaničan naziv RTV centra u Subotici.

Tokom festivalskih dana promociju svojih izdanja imao je Student-kult iz Niša, a još jednom se na delu pokazala saradnja „Omladine“ sa ostalim, sličnim jugoslovenskim festivalima. Najbolja grupa „Omladine 89“ – „Torpeda“ nastupila je na Makedonskom rok-festu u Skoplju

Nagrada žirija: Torpedo (Sarajevo)

Nagrada publike: Torpedo (Sarajevo)

Nastupali su još: Arhangel (Skoplje), Obojeni program (Novi Sad), Super Nova (Skoplje), Nesalomivi (Beograd)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SXd0_gakhPc[/youtube]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*