Omladina 1990

Pobednik festivala je grupa „Deca loših muzičara“
Tri decenije obeležene sa 30 sati muzike
Festival ostao bez festivala

Ako se prošle godine još mislilo da je od prošlosti i sadašnjosti neizvesnija jedino budućnost „Omladine“, ovogodišnje takmičenje sve tri vremenske kategorije stavilo je pod znak pitanja.
Da se nešto iz korena menja, pokazala je već konferencija za štampu, održana u rano subotnje popodne, 26. maja. Nekolicina rok kritičara (ni traga od prošlogodišnje trke i gužve) postavljala je pitanja uglavnom o – finansiranju Festivala. Ili, kako objašnjava predsednik Programskog odbora Festivala Petar Janjatović, organizovanje nastupa za nekoliko neafirmisanih grupa košta toliko da to „boli“, ali osim novčane, takmičenje jugoslovenskih rok i pop grupa, zapada i u muzičku krizu. Od 147 prijavljenih, Programski odbor odlučio se samo za nastup osam grupa, a nijedne nije bilo koja bi mogla da učestvuje u alternativnim ponoćnim programima koji su uvek donosili novi sveži zvuk. I na kraju kriza izazvana političkim odnosom snaga, gde se sada i sam naziv „Omladina“ pojavljuje kao neprimeren. Umesto političkih organizacija, kao jedini finansijeri se pojavljuju opštinski i pokrajinski fondovi kulture koji su do početka Festivala obezbedili 10 od obećanih 100 hiljada dinara.
I pored toga organizacija Festivala je funkcionisala kao i prethodne godine, bez greške.Tri decenije održavanja umesto u četiri dana muzike, obeležene su sa 30 sati muzike gde su kao pojačanje neafirmisanim takmičarima nastupili prošlogodišnji pobednici „Torpeda“ iz Sarajeva i  „Partibrejkersi“ iz Beograda. Posle ponoći, Festival se iz, za ovu priliku neprimereno velike Hale sportova, preselio u KUD „Bunjevačko kolo“, gde je promovisana ploča grupe „KUD Idijoti“ iz Pule, inače pobednika „Omladine ‘87“.
Odluka programskog odbora koji je funkcionisao i kao žiri, da za najboljeg učesnika „Omladine ‘90“ proglasi grupu „Deca loših muzičara“ potvrdila je ono što je publika znala i pre kraja koncerta. Poklon električna gitara majstora iz Kumanova Branka Radulovića i termin za snimanje singl ploče novosadskom „Guru“ studiju vlasnika Milete Ćirića, pripali su grupi koja iza sebe ima dosta koncerata i radijskih promocija. Uz ovu privatnu inicijativu, pobednici će, kao i oni iz ranijih godina do zvaničnih izdavača ploča morati da dođu sami, jer njih po tradiciji nije bilo na Festivalu.
Sve u svemu, Festival je, iako nikad kraći, funkcionisao u svim svojim delovima: otvorena je izložba rok fotografija Aleksandra Sedlaka, promovisan je kompilacijski album sa snimcima učesnika Festivala, našao se tu i predstavnik grupe „Van Gogh“ da predstavi svoj singl, neobavezna svirka trajala je do ranog jutra, ali ipak nedostajao je sam festival. Osim nekoliko proverenih posetilaca rok koncerata, među publikom su prevladavali neoprani pank predstavnici kao da među subotičkom omladinom jugoslovensko takmičenje neafirmisanih rok grupa nije uspelo da stekne publiku. Ukoliko ga bude, sledeći Festival, i prema oceni organizatora, moraće znatnije da se osloni na sopstvenu sposobnost da zaradi a možda ostvari i ono za šta se Centar za kulturnu delatnost odavno zalaže: da stvori sopstveni klupski prostor u kome bi muzika postojala cele godine, a ne samo jedan dan.
Radio Beograd i Radio Novi Sad su direktno prenosili dešavanja iz Hale sportova, a TV Novi Sad je emitovao snimak u mreži JRT –a. Voditelj Festivala je bio Slobodan Boda Ninković, iz programa „202“.

učesnici Festivala OMLADINA 1990

DALEKA OBALA (Split) – Valovi
DECA LOŠIH MUZIČARA (Beograd )  – Doživotno osuđen na ljubav
ROYAL ALBERT HALL (Skopje) – Eden den
BUDWEISER (Beograd) – Čuješ li buku
MAJKE (Vinkovci) – Nije lako; Svaku noć i svaki dan
STROGO ZAUPNO (Ruše) – Jahači umirajočega konja
STRELNI KOFF (Štore)  – Valhalla
KLEOPATRA (Skopje) – Nemirna
Nagrada žirija, publike i novinara:Deca loših muzičara

Nagrada žirija: Deca loših muzičara

Nagrada publike: Deca loših muzičara

Nagrada novinara: Deca loših muzičara

Nastupali su: Daleka obala (Split), Majke (Vinkovci), Royal Albert Hall (Skoplje), Budweiser (Beograd).

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*