Bać Franje iđe u Feketić / Max Trauer

Grupa ” BAĆ  FRANJE  IĐE  U  FEKETIĆ” je osnovana 1984. godine u Subotici.  Prve značajnije nastupe održava 1986. godine, među kojima je presudno  bilo i učešće na lokalnoj gitarijadi pod nazivom ”Sva ta muzika”. Od tada grupa ”Bać Franje iđe u Feketić” stiče veliku popularnost kod subotičke publike. Krajem 1986 godine u nešto izmenjenoj postavi grupa odbacuje dotadašnji muzički pravac ”NEW  PRIMITIVES” koji joj je doneo veliku lokalnu popularnost. Novu postavu i novi muzički pravac subotička publika je još bolje prihvatila, što se dokazalo već prvom polovinom 1987 godine. Grupa je u tom periodu održala veći broj samostalnih i zajedničkih nastupa, među kojima su najznačajniji nastupi na gitarijadi ” Sva ta muzika 87” i na festivalu ”OMLADINA 87” u Subotici.
Najveći hit grupe je  bila pesma ” Drugovi” koja se 27 nedelja uzastopno nalazila na prvom mestu ”SUBOTIČKOG DEMO TOPA”, a pesma ”Muzika” se na istoj listi zadržala više od godinu dana.
Grupa ”Bać Franje iđe u Feketić” je proglašena za najpopularniju subotičku grupu u 1987 godini od strane SUBOTIČKIH NOVINA i  RADIO SUBOTICE.
Pred kraj 1988 godine grupa menja ime. Pod nazivom ”Max Trauer”, januara 1989 godine grupa ulazi u studio Gabora Lendjela. Nakon toga snima spot za TV NS,  a nakon toga nastupa na gitarijadi ” Sva ta muzika 89”, pojavljuje se u časopisu ”POP ROCK” i učestvuje na velikim rock koncertima u Nišu i Osjeku, gde nastupa sa popularnim YU bendovima tadašnje države. Krajem 1989. godine grupa prestaje sa radom. Od tada se grupa u nekoliko navrata ponovo sastajala.

U grupi su svirali:

  • GORAN TRIČKOVIĆ – BUBNJEVI
  • IVAN BALAŽEVIĆ – VOKAL,GITARA
  • PETAR  RAŠIĆ – BAS
  • TIHOMIR MIŠIĆ – VOKAL
  • JUGOSLAV  IVIĆ – KLAVIJATURE
  • DEJAN MAĐAREVIĆ –   VOKAL
  • MILAN  CAUŠEVIĆ – GITARA
  • SAŠA VASIĆ – GITARA

VIDEO ZAPISI:

Muzika – studijski snimak iz 1989.

Drugovi – Live in TV Studio, gost Popović Slobodan (gitara)

Soba – Live in TV Studio, gost Popović Slobodan (gitara)

Subotica – Live in TV Studio, gost Popović Slobodan (gitara)

100 minuta – emisija TV Subotica

Lavirint – LIVE – humanitarni pank koncert, gost na koncertu Matijević Ninoslav (solo gitara)

Pank koncert – (reportaža sa Super TV) – Lavirint

Sva ta muzika (Soba ljubavi) – ’87 LIVE

Nesretna generacija (Max Trauer) – studijski snimak iz 1989.

Ljubav (Max Trauer) – studijski snimak iz 1989.

Soba ljubavi (Max Trauer) – studijski snimak iz 1989.

Soba ljubavi (Max Trauer) – snimak sa koncerta “Sva ta muzika ’89”

Ljubav (Max Trauer) – snimak sa koncerta “Sva ta muzika ’89”

Max je tužan (Max Trauer) – snimak sa koncerta “Sva ta muzika ’89”

Muzika (Max Trauer) – snimak sa koncerta “Sva ta muzika ’89”

Muzika (Max Trauer) – prilog sa TVNS

 

 

Bać Franje svirao u Teatrocku – festival OMLADINA 1987.

Danas popodne u Tatrocku svirali su subotičkl bendovl BAĆ FRANJE IĐE  U FEKETIĆ, HEROJI ULICE, ANNO DOMINI, ARAGON, A TRAIN i BOLID.
Svi su bili dobro prihvaćeni od publike, a posebno u poslednje vreme u Subotlci izuzetno popularna grupa Bać Franje iđe u Feketić, koja ja već 11 nedelja na prvom mestu Domo-top liste koju zajednički organizuju “Subotičke novine” i Radio Subotica. Bio je to i povod da nakon njihovog koncerta malo porazgovaramo sa pevačem ove grupe Ivanom Balaževićem.

– “Ostali članovi našeg benda su Petar Rašić (bas), Saša Vasić (gitara), Jugoslav Ivić (klavijature) i Goran Tričković (bubnjevi)” – kaže Balažević “Mi još nismo stigli do pravog zvuka koji želimo da postignemo,  ali čini mi se da smo na dobrom putu da sviramo neki “mešani” rock n roll.”

– U vašoj muzici osećali su se uticaji “novog primitivizma”, samo čini se da su tu oni u poslednje vreme sve manje prisutni?

– “Od kako sam ja došao u bend, a to je otprilike pre pola godine, napustili  smo taj “novi primitivizam” i okrenuli se u drugom pravcu, koji nam je očigledno i doneo popularnost među subotlčkom publikom” – govori  Ivan Balažević – “Tako ćemo i nastaviti, sve dok za nekoliko meseci ne obučemo sivo maslinastu uniformu. Po izlasku iz vojske planiramo da snimimo i ploču.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*