Proces

Punk grupa PROCES nastala je krajem 1979.godine u Subotici i čini prvi talas subotičkih punk grupa (uz Nade iz inkubatora (1978) i Crkveno dvorište, Pečene karase, The Wixe).
Nekoliko koncerata po tzv. Gitarijadama po salama u lokalnim mesnim zajednicama je ostalo zabeleženo samo u sećanju onih koji su istima prisustvovali. Prekretnica za punk scenu u Subotici je koncert u bašti doma JNA 01.09.1983. godine gde su nastupili uz Marselyezu (1982) i nakon koga se digla prašina i u medijima od strane lokalnih omladinskih i nešto starijih „čuvara morala“ socijalističke omladine.
Zbog odlaska u vojsku tadašnjih članova grupe grupa miruje do 1984. godine kada počinje vrlo ozbiljno da radi u sastavu Mirko Stoilkov Mirčez (gitara), Dragan Sudarević Sudar (bubnjevi), Branislav Vučković (bas),, Zlatko Bašić Palković (vocal). Bez obzira na probleme sa prostorom za vežbanje i opremom ozbiljno se vežba i svira gde god je to moguće što dovodi do izdavanja 7“ split EP-a koji je izašao u Norveškoj 1985.godine i danas predstavlja raritetno izdanje. Nakon izlaska singla dolazi do promene pevača, te kratko vreme u grupi peva Bule, a nakon njega grupa radi sa Kesijem sve do kraja 1986.godine. Branislav odlazi u vojsku 1986.godine, te grupa radi sa novim basistom sve do septembra 1987.godine kada se konačno završava druga faza u postojanju grupe.
Najznačajniji nastupi u to vreme su održani na dva punk festivala u Ljubljani (1984 i 1985 godine) kao i samostalni koncert – promocija gore navedenog vinilnog izdanja takođe u Ljubljani. Iza grupe je ostalo dva seta demo snimaka sa pesmama koje se sviraju i danas.
PROCES se ponovo okuplja 2007.godine u postavi koja je najduže svirala  zajedno (sem originalnog gitariste i autora Mirčeza-za prvi koncert zamena je LEO) i od tada ponovo promoviše nasleđe punka iz 80-ih godina po Subotici (stalni učesnici na koncertima PUNK PSOVKE PA KRAJ…) , Vojvodini, sviraju 2010.godine, kao predgrupa Riistetyt (Finska) u Bačkoj Topoli kao i poslednja dva koncertna nastupa van Srbije u Mariboru (Slovenija)- No Border Jam 2011 i Zagrebu (Hrvatska)- mala sala pogona Jedinstvo. Poslednji nastup grupa ima u Subotici u klubu Mladost sa Billyclub (Engleska) u decembru 2011.godine.
Grupa je u 2011.godini snimila obradu pesme beogradskih „Herpes Distress – Izdaja ljudskih prava“  za kompilaciju koja se očekuje da izađe u dogledno vreme i ostane još jedan dokument za istoriju.
Na nastupu PROCESA možete očekivati zvuke stare škole punka,buku, mikrofoniju, pogo i verovatno nećete ostati na istom mestu…..

DISKOGRAFIJA

  • PROSEC/DEBILI U PROLAZU/GIUSEPPE CARABINO –  NOĆ NAD JUGOSLAVIJOM (Izazov Fanzine, 1984)
  • PROCES/STENGTE DORER – 7“ split EP (1985)

Postava PROCESA (2012) je:
Robert Verešbaranji – gitara,
Zlatko Bašić Palković – vokal,
Dragan Sudarević Sudar – bubnjevi,
Dejan Tanasin – bas

Krajem 2012-te godine došlo je do promene članova u bendu i sad su oni u sledećem sastavu:

Dragan Sudarević – Sudar (bubnjevi)
Ninoslav Matijević (gitara)
Tihomir Vojnić (bas)
Vuk Miletić (vokal)

[hr]

Zajedno sa grupama DEBILI U PROLAZU i GIUSEPPE CARABINO pojavili su se na kompilaciji NOĆ NAD JUGOSLAVIJOM (Izazov Fanzine, 1984)

Beirut ’83 – LIVE in Subotica 2008 – Alkatraz

Beirut ’83 – LIVE in Subotica 2009 – Mladost

Humanitarni koncert – publika

Iluzije

Nemojte misliti da se slažem

Pank koncert – Lavirint

Ja te ne volim – Lavirint 2007.

Subotica

Na ulici sam rođen
Na ulici živim, na ulici trunem
Pljujem na šminku, živim za sebe
Gledam lažni sjaj u rukama drugih

Subotica – grad samoubica
Subtoica – grad dosadan i siv
Subotica – grad osušenih suza
Subotica – grad

Subotica spava
Pijani grad smrdi i plače
Šverceri kurve samoubice
Ulicom teče moja krv

Subotica – grad samoubica
Subtoica – grad dosadan i siv
Subotica – grad osušenih suza
Subotica – grad

Lažni osmeh trula šminka
Alkohol i droga, pojebane kurve
Kroniki umiru po stanici i parku
Kreteni se smeju

Subotica – grad samoubica
Subtoica – grad dosadan i siv
Subotica – grad osušenih suza
Subotica – grad

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*