Uragan

URAGAN je nastao još 80.-81. od dueta Dušan Skenderović solo gitara i vokal i Marin Momčilović ritam gitara i glavni vokal. Neko vreme se sviruckalo uz priredbice oko OŠ Ivan Milutinović. Grupi se kasnije pridružio Zoran Vilov na bas gitari. Svirali su povremeno u MZ Ker i MZ Aleksandrovo, obrade raznih rock i blues standarda.

Počeli su nastupati kao predgrupa tada već afirmisanoj i ozbiljnoj grupi Paukova mreža na njihovim svirkama u MZ Ker i svake subote u MZ Kelebija i uz njihovu pomoć su u muzičkom i tehničkom smislu značajno uznapredovali. Priključio im se i bubnjar Nikola Bačić pa je sastav bio kompletan a počeo je i ozbiljniji autorski rad kreativnog tandema grupe, Dušan-Marin.

Primećeni su kao potencijalni kvalitet pa im je omogućena važna stvar, potpisali su ugovor sa Domom kulture i dobili prostor za vežbanje na 2. spratu Gradske kuće, iznad Agrosa, koji su delili sa grupom Džimikina baba. Tu su se u jednom periodu, osim vežbanja, okupljali i mnogi drugi muzičari iz tada aktuelnih grupa tako da je tu palo dosta kvalitetnih ideja i prijateljstava i dobrih jam sessiona. Dom kulture im je po ugovoru obezbeđivao povremene svirke u dvorištu Gradske kuće, iza Agrosa i u bašti JNA. Pošto je Nikola brzo otišao, bubnjeve im je svirao iskusni Kole iz Paukove mreže. U to vreme su im autorske pesme, na tragu main stream rocka i bluesa, već bile dominantne u repertoaru.

Bubnjar Džimika je ostavio Babu i prešao u Uragan. U tom sastavu su nastupili i na Svoj toj muzici 1984. Sledeće godine su svirali i na Hepp Haj-u u Čantaviru. Sviralo se povremeno i u Gatu uz brojne druge grupe.

Tad je počelo muzičko stagniranje i narastanje personalnih neslaganja, Dušan je vukao u žešće rock vode, Marin u pravcu sladunjavog popa a Zoran u alternativu a Džimiki je bilo svejedno, samo da se svira. Usled toga je došlo i do razlaza, Dušan je otišao u Heroje ulice, Marin u narodnjake, Zoran u razne neformalne grupe a Džimika u Shit box.

Postojeći zvučni zapisi su tokom svih ovih godina, na žalost, zagubljeni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*