Dušan Svilar

Dusan Svilar

Dušan Svilar je rođen 19.06.1990. u Subotici gde je pohađao Gimnaziju „Svetozar Markovic” i srednju muzičku školu. Muzikom i pevanjem se počeo baviti od malena slusajući isključivo italijanske pesme. Potiče iz porodice muzičara. Kažu da je talenat nasledio od pokojnog dede Nikole Anđelića koji je bio pevač Radio Beograda. Klavir je počeo da uči od svoje sedme godine.
Njegova muzička karijera počinje od rane mladosti. Kada je napunio 9 godina, pojavio se na takmičenje „3K dur” gde ga nisu pustili da peva jer je bio suviše mlad. U svojoj jedanaestoj godini prijavljuje se na takmičenje u pevanju Bačkog okruga, gde nije bio tertian kao takmičar jer je bio puno mlađi od ostalih učesnika. Nekoliko godina kasnije, 14. februara 2007. godine, pojavljuje se na „Festivalu ljubavi i vina”, kao najmlađi učesnik sa pesmom „Ljubav Bogom dana” (tekst: Spomenka Kovač, muzika i aranžman: Kornelije Kovač) gde se beleži njegov prvi javni nastup i tu dobija velike simpatije i ovacije publike.
Mesec dana nakon toga se prijavljuje na takmičenje „Zvezde Granda”, takođe kao najmlađi učesnik i osvaja pobedu na finalnoj vecčri 15.09.2007. na Tašmajdanu pred 17.000 ljudi.
Prvi solistički koncert je odrzžo 25.10.2007. na Gradskom trgu u Subotici kao znak zahvalnosti na iskrenoj podršci svojih sugrađana.
U drugoj polovini 2008. godine snimio je duetsku pesmu “Nije vredno sine moj” sa Kemalom Montenom. Koncertnu saradnju sa sarajevskim kantautorom počeo je u februaru 2009. godine u Sava centru obišavši sve veće i manje gradove u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj…
Godine 2010. osvaja nagradu publike na Grandovom festivalu sa pesmom “Dunavski testament”, autora Nikole Grbića. Iste godine izdaje i album “Nisam ja dobrovoljni davalac suza”. Godine 2011. osvaja nagradu za najbolji tekst na “Ohrid festu” u Makedoniji sa pesmom “Da li te voli k’o ja?” u kojoj je bio koautor, a 2012. na festivalu “Omladina” u Subotici, takmičio se kao kompletan autor pesme “Nisam znao dušo da te ne volim”, osvojivši nagradu za najbolju interpretaciju u izvođenju pevača Nikole Glišića.
Trenutno je student na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu.

Dusan Svilar – docek Nove 2011.

Dusan Svilar – K’o tiha muzika

Dusan Svilar – Cija si

Dusan Svilar & Retro Party – Ti si mi bila u svemu naj naj

Dusan Svilar, Pitti Katalin i Suboticka filharmonija – Con te partiro i Tonight, tonight

Dusan Svilar – U ljubav vjere nema

 

KEMAL MONTENO O SARADNJI SA DUŠANOM SVILAROM:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*