Mirjana Mika Kostić

Mirjana Mika Kostić je rođena u Kanjiži (Srbija), u muzičkoj porodici. Svoj talenat i strast za umetnosću nasledila je od oca Ivana, koji. iako nije bio profesionalni pevač, celog života ispunjavao muzikom dom porodice Kostić. Svoje muzičko obrazovanje počela je vrlo rano. Već sa pet godina je pohađala časove klavira, da bi sa osamnaest godina maturirala na Odseku za Klavir i Teoriju u Srednjoj Muzičkoj Školi u Subotici. Uporedo sa muzičkim obrazovanjem, Mika je stigla da diplomira na Višoj školi za Obrazovanje Vaspitača u Subotici. Muzičko usavršavanje u inostranstvu Mika je do sada ostvarila kroz Međunarodnu letnju Školu u Dartingtonu (Velika Britanija), na odseku za džez pevače, koju je pohađala dobivši njihovu punu stipendiju. Na audiciji je dva puta (u Atini i Dablinu) osvojila maksimalnu stipendiju za prestižni Berkli muzički koledž u Bostonu, ali je bila prinuđena da oba puta odloži odlazak u Ameriku zbog muzičke karijere u Srbiji.

Muzički uspon ka vrhu Mika je počela u Subotičkom bendu Perpetuum Mobile, sa kojim je nastupala širom Balkana, na najvećim muzičkim festivalima u regionu. Mikin muzički angažman od 2000. godine obuhvatao je i nasnimavanje glasa za brojne reklamne kampanje, kao i televizijske i radio spotove više kompanija i brendova od kojih se izdvajaju pevanje špica za Super Televiziju.

Mikina aktivnost nije ograničena samo na Srbiju, nego obuhvata i region, posto je 2007. godine snimila pesmu za potrebe izborne kampanje u Hrvatskoj, a njen glas je postao zaštitni znak ove kampanje. Nastupi i gostovanja na televizijskim i radio stanicama regiona (RTS. B92. Pink, MTV Adria. i mnogim drugim) su za Miku od početka karijere bili uobičajena stvar, kao i učestvovanja na mnogobrojnim festivalima, od kojih se izdvaja nastup, i to dva puta na festivalu Exit-u u Novom Sadu, dva puta na Belgrade Beer Fest-u, Zrenjaninski Festival Piva i mnogi drugi festivali.

Tokom 2008. Mika je počela aktivno da radi na unapređenju svoje Karijere kao pevača. izvođača, i autora. Permanentno je prisutna u medjjskom životu Srbije i ima kontinuirane muzičke angažmane i nastupe. Krajem 2008. srpska javnost imala je prilike da je upozna kao učesnicu prvog serijala “Operacija Trijumf” na televiziji B92. Mika je bila zapaženi učesnik i može se slobodno reći da je njen nastup u emisiji “uzburkao duhove” i doneo joj popriličnu medijsku ekspozituru u zemljama regiona. lako se u serijalu zadržala dve nedelje Mikina izvedba pesme «Free your mind». u duetu sa Sonjom Bakić, prema glasovima publike na internetu izabrana je za najbolju od preko 300 pesama koje su izvedene tokom čitavog serijala „Operacija trijumf“.

Na prvom nastupu po izlasku sa akademije, u aprilu 2009. na takmičenju “The Battle of the Bands” u Beogradu, osvojila je nagradu za najboljeg vokalnog solistu (“Najbolji vokal”). Žiri koji je doneo ovu odluku sačinjavali su najeminentniji muzički stručnjaci, autori i izvođači sa ovih prostora.
Kao prateći vokal, Mika je indirektno učestvovala i na «Evrosongu» u Moskvi, pošto se njen glas nalazi u pesmi «Bistra voda». kojom je grupa «Regina» pobedila na izboru za Pesmu Evrovizije u Bosni i Hercegovini.
Na muzičkom Festivalu u Vrnjačkoj Banji solistički je nastupila sa pesmom “Moja Noć”, (autora Skaja Viklera) i osvojila specijalnu nagradu “Otkriće Godine“.

Na otvaranju 25. letnje Univerzijade u Beogradu. 1. jula 2009. dobila je priliku koja se ukazuje samo najvećim svetskim zvezdama – pripala joj je čast da u prepunoj Beogradskoj Areni, u direktnom prenosu koji je pratila čitava planeta, otpeva nacionalnu himnu »Bože pravde*.
Kao specijalni gost, Mika se krajem avgusta 2009. pojavla i na velikom muzičkom festivalu u Ohridu (Makedonija).


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*