Koncert Zrinke Vlasić i Marine Horak u Subotici

podeli sa prijateljima ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Subotičkoj muzičkoj publici će se predstaviti čelistkinja iz Ljubljane, 16. maja ove godine. Solista je Zrinka Vlašić – rodom iz Subotice – koja u više navrata uspešno nastupala pred Subotičanima kao solista, i kao član kamernih ansambla.

zrinka-vlasic-640

Ove godine je pripremila dela Prokofjeva i Griega, što predstavlja novo dostignuće u njenom umetničkom razvoju. Dela spomenutih kompozitora su sonate za violončelo, koji će obogatiti muzičku scenu našeg grada.
Klavirska saradnica na koncertu će biti Marina Horak, vanredni profesor Muzičke Akademije u Ljubljani. Koncert će se održati u Velikoj većnici Gradske kuće, 16. maja 2014. godine  sa početkom u 19,30

Ulaz slobodan.

Program:

Sergej Prokofijev: Sonata za violončelo i klavir u c-molu, Op. 119

– Andante grave

– Moderato

– Allegro, ma non troppo

***********

Edward Grieg: Sonata za klavir i violončelo u a-molu, Op. 36

– Allegro agitato

– Andante molto tranquillo

– Allegro molto e marcato

Zrinka Vlašić

            Zrinka Vlašić je rođena u Subotici u porodici muzičkih pedagoga. Nižu i srednju školu je završila u Ljubljani u klasi prof. Matije Lorenza, prof. Vladimira Kovačiča i Damira Hamidullina, trenutno je studentkinja 1. godine magistarskog umetničkog studija Ljubljanske Akademije u klasi prof. doc. Igora Škerjanca.

            Redovno je učestvovala na seminarima za violončelo kod međunarodno najpoznatijih muzičara kao što su: Enrico Bronzi, Valter Dešpalj, Sylvia Sondeckiene, David Grigorian, Gustav Rivinius, Ksenija Janković, Miklós Perényi, Mirko Molnar, Jerome Pernoo, Tchaikovsky Trio, Fine Arts Quartett, Bartok Quartett, Chilingirian Quartett, Orlando Quartett itd. U 2011. i 2012. godini je bila stipendistkinja međunarodno priznatog kursa ISA (PragWienBudapest) u Austriji. Svoj talenat je dokazala na brojnim nastupima i takmičenjima.

            Dobitnica je više nagrada na takmičenjima kao solista i kao član kamernog ansambla, 2012. godine 1. mesto i 2. nagradu na međunarodnom takmičenju Monterosa Kawai u Varallu u Italiji, a sa klavirskim triom Barcarola 1. mesto u Trstu na međunarodnom takmičenju Ars Nova, prvu nagradu na državnom takmičenju TEMSIG itd.

            2013. godine je dobila Prešernovu nagradu kao član tria Barcarola. Zrinka redovno nastupa na festivalima u Italiji, Englejskoji, Francuskoj, Nemačkoj, Srbiji, Mađarskoj i Rumuniji, kao solistkinja i kao kamerni muzičar.

 

Marina Horak

            Marina Horak vanredeni profesor Muzičke Akademije u Ljubljani, je Slovenska pijanistkinja Poljsko-Makedonskog porekla, Diplomirala je sa 19. godina u klasi svoje majke prof. Hilde Horak na Akademiji za Glazbu u Ljubljani, usavršavala se u Minhenu i u Parizu. Studija čembala i master-studije dodatno obogaćuju njezin profesionalni razvoj. U Londonu upoznaje Petera Feuchtwangera, sa kojim radi intenzivno i postaje njegov asistent, što njenoj umetničkoj i pedagoškoj delatnosti daje potpuno novi zahvat i smer.

            U umetničkoj karijeri radila je i gostovala u više zemalja sveta, dobila je puno priznanja za svoje nastupe na koncertnim podijumima, za snimanje ploča i Cd-a, i za pedagoški rad. 2008. Marina Horak je primila Betettovu nagradu »za izniman umetnički uspeh«, koju dodeljuje Udruženje muzičkih umetnika Slovenije, a u 2013. Senat Muzičke Akademije Univerziteta u Ljubljani dodeljuje joj »Častno priznanje za uspešan i predan umetnički i pedagoški rad«.

            Kao pedagog radila je u Holandiji, Nemačkoj i u Londonu (Middlesex University),

Na Ljubljanskoj Akademiji se ostvario njezin pedagoški san: kreirala je predmet “Dimenzije izvođenja”, u kojem sa specifičnimn pristupom vodi studente ka boljem razumevanju samih sebe i dubljem, prisnom muzičkom izražaju.