Koncert Zrinke Vlasić i Marine Horak u Subotici

Subotičkoj muzičkoj publici će se predstaviti čelistkinja iz Ljubljane, 16. maja ove godine. Solista je Zrinka Vlašić – rodom iz Subotice – koja u više navrata uspešno nastupala pred Subotičanima kao solista, i kao član kamernih ansambla.

zrinka-vlasic-640

Ove godine je pripremila dela Prokofjeva i Griega, što predstavlja novo dostignuće u njenom umetničkom razvoju. Dela spomenutih kompozitora su sonate za violončelo, koji će obogatiti muzičku scenu našeg grada.
Klavirska saradnica na koncertu će biti Marina Horak, vanredni profesor Muzičke Akademije u Ljubljani. Koncert će se održati u Velikoj većnici Gradske kuće, 16. maja 2014. godine  sa početkom u 19,30

Ulaz slobodan.

Program:

Sergej Prokofijev: Sonata za violončelo i klavir u c-molu, Op. 119

– Andante grave

– Moderato

– Allegro, ma non troppo

***********

Edward Grieg: Sonata za klavir i violončelo u a-molu, Op. 36

– Allegro agitato

– Andante molto tranquillo

– Allegro molto e marcato

Zrinka Vlašić

            Zrinka Vlašić je rođena u Subotici u porodici muzičkih pedagoga. Nižu i srednju školu je završila u Ljubljani u klasi prof. Matije Lorenza, prof. Vladimira Kovačiča i Damira Hamidullina, trenutno je studentkinja 1. godine magistarskog umetničkog studija Ljubljanske Akademije u klasi prof. doc. Igora Škerjanca.

            Redovno je učestvovala na seminarima za violončelo kod međunarodno najpoznatijih muzičara kao što su: Enrico Bronzi, Valter Dešpalj, Sylvia Sondeckiene, David Grigorian, Gustav Rivinius, Ksenija Janković, Miklós Perényi, Mirko Molnar, Jerome Pernoo, Tchaikovsky Trio, Fine Arts Quartett, Bartok Quartett, Chilingirian Quartett, Orlando Quartett itd. U 2011. i 2012. godini je bila stipendistkinja međunarodno priznatog kursa ISA (PragWienBudapest) u Austriji. Svoj talenat je dokazala na brojnim nastupima i takmičenjima.

            Dobitnica je više nagrada na takmičenjima kao solista i kao član kamernog ansambla, 2012. godine 1. mesto i 2. nagradu na međunarodnom takmičenju Monterosa Kawai u Varallu u Italiji, a sa klavirskim triom Barcarola 1. mesto u Trstu na međunarodnom takmičenju Ars Nova, prvu nagradu na državnom takmičenju TEMSIG itd.

            2013. godine je dobila Prešernovu nagradu kao član tria Barcarola. Zrinka redovno nastupa na festivalima u Italiji, Englejskoji, Francuskoj, Nemačkoj, Srbiji, Mađarskoj i Rumuniji, kao solistkinja i kao kamerni muzičar.

 

Marina Horak

            Marina Horak vanredeni profesor Muzičke Akademije u Ljubljani, je Slovenska pijanistkinja Poljsko-Makedonskog porekla, Diplomirala je sa 19. godina u klasi svoje majke prof. Hilde Horak na Akademiji za Glazbu u Ljubljani, usavršavala se u Minhenu i u Parizu. Studija čembala i master-studije dodatno obogaćuju njezin profesionalni razvoj. U Londonu upoznaje Petera Feuchtwangera, sa kojim radi intenzivno i postaje njegov asistent, što njenoj umetničkoj i pedagoškoj delatnosti daje potpuno novi zahvat i smer.

            U umetničkoj karijeri radila je i gostovala u više zemalja sveta, dobila je puno priznanja za svoje nastupe na koncertnim podijumima, za snimanje ploča i Cd-a, i za pedagoški rad. 2008. Marina Horak je primila Betettovu nagradu »za izniman umetnički uspeh«, koju dodeljuje Udruženje muzičkih umetnika Slovenije, a u 2013. Senat Muzičke Akademije Univerziteta u Ljubljani dodeljuje joj »Častno priznanje za uspešan i predan umetnički i pedagoški rad«.

            Kao pedagog radila je u Holandiji, Nemačkoj i u Londonu (Middlesex University),

Na Ljubljanskoj Akademiji se ostvario njezin pedagoški san: kreirala je predmet “Dimenzije izvođenja”, u kojem sa specifičnimn pristupom vodi studente ka boljem razumevanju samih sebe i dubljem, prisnom muzičkom izražaju.