Silvester Levai – Džuboks

KO, SYLVESTER LEVAY? DA, TO JE ON (Džuboks, maj, 1977.)

KOMPOZITOR ČIJA MUZIKA VEĆ DVE GODINE DOMINIRA PO SVIM TOP- LISTAMA SVETA POTIČE IZ NAŠE SREDINE. IZA USPEHA GRUPA „SILVER CONVENTION“ I „ELECTRIC PLAY GROUND ORCHESTRA“ ILI PEVAČICE PENNY MC LEAN NALAZI SE SYLVESTER LEVAY, MUZIČAR IZ SUBOTICE, KOJI UVEK ISTIČE DA JE JUGOSLOVEN. EKSKLUZIVNO ZA „DŽUBOKS“ TIBOR LEVAY, ROĐENI BRAT ČUVENOG KOMPOZITORA, PRVI PUT IZNOSI ISTINU O NAJUSPEŠNIJEM MUZIČARU KOGA SMO IKADA IMALI.

Često sam u našim časopisima čitao o Silver Convention ili zvezdi te grupe Penny McLean, a ponekad i neku reč o čoveku koji stoji iza svega. Sve te priče, uglavnom površne, bile su tu u i tamo prožete kojim istinitim detaljom. Svrha mog teksta je da vas više upoznam sa mojim bratom čije je stvaralaštvo i dalje kod nas nedovoljno poznato.
Sylvester Levay je rođen 1945. godine u Subotici. Otac nam je književnik, a majka profesor muzike. Te umetničke preduslove Silvika je iskoristio i od detinjstva se počeo baviti muzikom. Prve veće rezultate pokazao je na Omladinskim festivalima u Subotici zajedno sa Batom Kovačem. Njegov talenat primetili su beogradski muzičari i on kao sedamnaestogodišnjak, 1962. godine, putuje u SR Nemačku kao član pratećeg ansambla dua DD. Posle kraćeg sviranja po raznim lokalima prelazi u Jipp sextet da bi 1965.godine potpisao ugovor sa jednom od najelitnijih nemačkih šou grupa Ambros Seelos Band-om. U toku sledećih pet godina sa tom grupom je proputovao celu Evropu. Izdali su više od 10 LP ploča sa prerađenim svetskim hitovima (90% aranžmana pisao je Silvika). Osim što je u tom periodu postao odličan aranžer savladao je i tehniku sviranja na raznim instrumentima: osim svih klavijatura počeo je da svira i saksofon, flautu, bubnjeve i bas. Još dok je nastupao sa Ambros Seelos Bandom često je odlazio u London i sa pevačem Joe Curtisom snimao svoje kompozicije. Međutim, nije imao sreće da naiđe na zainteresovanog producenta. Nije se zbog toga predavao; svu zaradu ulagao je u nova snimanja. Dugo vremena, bez rezultata.
Krajem 1970. godine ostavlja Ambros Seelos Band i postaje sešn muzičar u najboljem nemačkom studiju „Union“ u Minhenu. Sreća mu se osmehnula posle pet godina. U pauzi snimanja materijala za novu ploču Udo Jurgensa, basista Gary Unwin, bubnjar Keith Ralph (inače Englezi) i ton majstor George Vukovitch započeli su neobaveznu svirku. Silvika je bio među njima i zamolio ih da snime jednu njegovu „stvar“. Tako je snimljena matrica. Čuvši tih par minuta muzike ritam sekcije, producent Jurgensa je predosetio mogućnost svetskog hita. Na tu matricu Sylvester je nasnimio par gudača i ženski trio. Dodat je kraći tekst i kompozicija „Save me“ je lansirana na MIDEM festivalu u Kanu, januara 1975. godine. To je bio momenat poletanja grupe Silver Convention ka vrhu.
Uspeh ovog singla pratio je album pod istim nazivom, a kompozicija „Fly Robin, Fly“ sa te ploče ubrzo postaje ogroman svetski hit. Ubrzo je lansirana posebno i pevačica grupe Penny McLean, a njeni hitovi „Lady Bump“ i „1,2,3,4, Fire“ dolaze u vrhove top lista. Snimili su drugi album pod nazivom „Get Up And Boogie“. i ova je ploča postigla velike uspehe. Krajem prošle (1976) godine pojavio se novi album, drugog žanra, koji nije postigao komercijalni efekat kao prethodna dva. Naslov ploče je „Madhaus“ (Ludnica) i kompozitorovo je viđenje filma „Let iznad kukavičijeg gnezda“. U poslednje vreme Sylvester se pojavljuje kao producent i kompozitor  na novim pločama flautiste Herbie Mana („Bird in a Silver Cage“) i Renne Harris, pevačice iz Njujorka.
Do sada je primio 16 zlatnih ploča sa raznih strana sveta, a dobitnik je Grammy priznanja. Ovu nagradu svake godine u Holivudu dodeljuje Umetnička Akademija Amerike za najbolja ostvarenja u muzici  (takvo je priznanje Oskar u  umetnosti filma).
Sva ova priznanja Sylvester Levay je stekao ozbiljnim radom i komponovanjem u novom stilu muzike koji je naišao na veliko interesovanje kod publike. Uticaj Silvikinog rada može se uočiti i u zvuku grupa kao što su  5000 Volts ili Boney M.
To bi bilo u najkraćim crtama o mom bratu, jugoslovenskom kompozitoru Sylvesteru Levayu.

                                                                                                                        Tibor Levay

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*