Srđan Čolic Moby Dick

Srđan Čolić rođen 1967. godine u Mostaru. Svoje detinjstvo provodi u Subotici gde pohađa osnovnu i srednju školu. Po završetku srednje škole odlazi za Beograd gde započinje svoju muzičku karijeru, radeći kao ton majstor i muzički producent.

srdjan-colic-moby-dick-640

1992. osniva grupu Moby Dick. Uz pomoc prijatelja pojavljuje se prvi spot grupe Moby Dick ( tada sestoclani band) i to za pesmu 31 (moj te mota oko plota). Pesma je uradjena za prvu akciju JAZAS-a u borbi protiv Aids-a, ali vec brzo nakon prvog emitovanja pesma je zazivela “sama za sebe” i otvorila put ostalim pesmama sa prvog LP-a “kreni”. Nakon toga sledi obrada pesme “Na zadnjem sedistu moga auta”, pa najzad i numera “Kreni”. Te godine (1993) najzad izlazi dugo ocekivani album “Kreni” a Moby Dick se u punom sastavu pojavljuje na dva letnja festivala sa numerama “Pod kozu si mi usla” i “Tebi treba ljubav”. Ubrzo, zbog neslaganja sa ostatkom grupe Srdjan i Ana odlucuju da nastave kao duo i sledi njihohovo pojavljivanje na festivalu Beogradsko prolece (1994) sa numerom “Zar nije te stid”. Pesma je tokom leta postala veliki hit i najavila potpuno novi zvuk na YU prostorima . Posle godinu dana rada u studiju najzad se pojavljuje njihov drugi album “Moby Dick” na kojem se nalazi kontaverzni mega hit “Kralj Kokaina”. Uz sve zabrane emitovanja na televizijskim i radio stanicama pesma se izdvojila i nasla svoj put do publike. Slede pesme “Brate prijatelju”, “Bacila si cini “, “Nema nas vise”… Album se prodao u tirazu preko 200.000 primeraka i duo Moby Dick je krenuo sa velikim koncertima sirom ex YU dijaspore. Sledi prvi veliki koncert i u beogradskom Sava centru, i velika SCG turneja koja je zavrsila nastupima na ex YU prostorima (BIH, Makedonija, Slovenija).
Dve godine nakon izlaska njihovog 2. albuma i nakon turneje po Australiji pojavljuje se treci album “Nostalgija”. Pesme Padrino, Nostalgija, Vrati mi ljubav, Ubio sam coveka zbog tebe, su samo nastavile uspeh tada najpopularnijeg pop-dance dua u SCG. Na zalost, posle (kako su tada Srdjan i Ana izjavljivali) “zamora materjala” oni odlucuju da raskinu svoju saradnju (nezvanicno i emotivnu vezu) i Srdjan preko noci nalazi zamenu za svoju partnerku. Aleksandra Perovic je neodoljivo podsecala na Anu kako glasovno tako fizicki i uprkos komentarima da “Moby Dick nece jos dugo” oni ubrzo objavljuju cetvrti album simbolicno nazvan IV. Uspeh se nastavlja, izdvajaju se pesme “Ljubomoran”, “Ulica i broj”, “Kuni me “, “Edamer “, “Pricaj mi o ljubavi”. Slede opet veliki koncerti, Sava centar, turneja… Publika je najzad prihvatila novu clanicu.
Album “Hotelska soba” izlazi posle dvogodisnjeg rada u studiju i predstavlja Moby Dick u potpuno novom svetlu. Obojen zvukom osamdestih oni ostavljaju pop-dance za sobom a pesme “Svatovi”, “E kad se setim”, “Na rubu moje usne” i “Srivam te” polako ali sigurno zazivljavaju. Na zalost opet, po drugi put dolazi do “zamora materijala” i Srdjan odlucuje da se posveti radu u studiju, muzickoj produkciji i aranzmanima za druge izvodjace. Najzad kao kruna desetogodisnjeg rada izlazi album “Top 20” sa najvecim hitovima Moby Dick-a i novim singlom “Poludeo sam”.

DISKOGRAFIJA:

  • Kreni (1993)
  • Moby Dick (1994)
  • Nostalgija (!997)
  • IV (2000)

SPOT SNIMLJEN U SUBOTICI

[youtube id=”hRhNXaf3TLk”]

SPOT SNIMLJEN U ZGRADI SUBOTIČKOG POZORIŠTA

[youtube id=”uAkllPrNyVc”]

SPOT DELIMIČNO SNIMLJEN U SUBOTIČKOJ BIBLIOTECI

[youtube id=”-IfBYvzhBwA”]

moby-dick-640-subotica

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*