Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
 

Srđan Čolic Moby Dick

podeli sa prijateljima ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Srđan Čolić rođen 1967. godine u Mostaru. Svoje detinjstvo provodi u Subotici gde pohađa osnovnu i srednju školu. Po završetku srednje škole odlazi za Beograd gde započinje svoju muzičku karijeru, radeći kao ton majstor i muzički producent.

srdjan-colic-moby-dick-640

1992. osniva grupu Moby Dick. Uz pomoc prijatelja pojavljuje se prvi spot grupe Moby Dick ( tada sestoclani band) i to za pesmu 31 (moj te mota oko plota). Pesma je uradjena za prvu akciju JAZAS-a u borbi protiv Aids-a, ali vec brzo nakon prvog emitovanja pesma je zazivela „sama za sebe“ i otvorila put ostalim pesmama sa prvog LP-a „kreni“. Nakon toga sledi obrada pesme „Na zadnjem sedistu moga auta“, pa najzad i numera „Kreni“. Te godine (1993) najzad izlazi dugo ocekivani album „Kreni“ a Moby Dick se u punom sastavu pojavljuje na dva letnja festivala sa numerama „Pod kozu si mi usla“ i „Tebi treba ljubav“. Ubrzo, zbog neslaganja sa ostatkom grupe Srdjan i Ana odlucuju da nastave kao duo i sledi njihohovo pojavljivanje na festivalu Beogradsko prolece (1994) sa numerom „Zar nije te stid“. Pesma je tokom leta postala veliki hit i najavila potpuno novi zvuk na YU prostorima . Posle godinu dana rada u studiju najzad se pojavljuje njihov drugi album „Moby Dick“ na kojem se nalazi kontaverzni mega hit „Kralj Kokaina“. Uz sve zabrane emitovanja na televizijskim i radio stanicama pesma se izdvojila i nasla svoj put do publike. Slede pesme „Brate prijatelju“, „Bacila si cini „, „Nema nas vise“… Album se prodao u tirazu preko 200.000 primeraka i duo Moby Dick je krenuo sa velikim koncertima sirom ex YU dijaspore. Sledi prvi veliki koncert i u beogradskom Sava centru, i velika SCG turneja koja je zavrsila nastupima na ex YU prostorima (BIH, Makedonija, Slovenija).
Dve godine nakon izlaska njihovog 2. albuma i nakon turneje po Australiji pojavljuje se treci album „Nostalgija“. Pesme Padrino, Nostalgija, Vrati mi ljubav, Ubio sam coveka zbog tebe, su samo nastavile uspeh tada najpopularnijeg pop-dance dua u SCG. Na zalost, posle (kako su tada Srdjan i Ana izjavljivali) „zamora materjala“ oni odlucuju da raskinu svoju saradnju (nezvanicno i emotivnu vezu) i Srdjan preko noci nalazi zamenu za svoju partnerku. Aleksandra Perovic je neodoljivo podsecala na Anu kako glasovno tako fizicki i uprkos komentarima da „Moby Dick nece jos dugo“ oni ubrzo objavljuju cetvrti album simbolicno nazvan IV. Uspeh se nastavlja, izdvajaju se pesme „Ljubomoran“, „Ulica i broj“, „Kuni me „, „Edamer „, „Pricaj mi o ljubavi“. Slede opet veliki koncerti, Sava centar, turneja… Publika je najzad prihvatila novu clanicu.
Album „Hotelska soba“ izlazi posle dvogodisnjeg rada u studiju i predstavlja Moby Dick u potpuno novom svetlu. Obojen zvukom osamdestih oni ostavljaju pop-dance za sobom a pesme „Svatovi“, „E kad se setim“, „Na rubu moje usne“ i „Srivam te“ polako ali sigurno zazivljavaju. Na zalost opet, po drugi put dolazi do „zamora materijala“ i Srdjan odlucuje da se posveti radu u studiju, muzickoj produkciji i aranzmanima za druge izvodjace. Najzad kao kruna desetogodisnjeg rada izlazi album „Top 20“ sa najvecim hitovima Moby Dick-a i novim singlom „Poludeo sam“.

DISKOGRAFIJA:

  • Kreni (1993)
  • Moby Dick (1994)
  • Nostalgija (!997)
  • IV (2000)

SPOT SNIMLJEN U SUBOTICI

SPOT SNIMLJEN U ZGRADI SUBOTIČKOG POZORIŠTA

SPOT DELIMIČNO SNIMLJEN U SUBOTIČKOJ BIBLIOTECI

moby-dick-640-subotica

Tags:

vugi