TIBOR LEVAY: CHILD AS STARS IN THE SKY

Tibor Levay,  eminentni umetnik, koji trenutno živi u Južnoj Africi, podelio je impresije povodom novog singla “Child as Stars in the Sky”.

Moj drug bubnjar Ljubomir Marinko me je zamolio da napišem jednu kompoziciju koju ćemo u suradnji sa ZULU umetnicima i Gospel horom da snimimo u Johannesburgu. Tekst, koji je dosta ozbiljan je napisala Marinkova ćerka Diona. Na jednom koncertu u SOWETO-u (urbano naselje u jugozapadnom delu Johannesburga – prim.aut.) sam otkrio jednu genijalnu basistkinju PORTI-u  koju sam naterao da u sessionu pored basa i prvi put  peva. Od tada je postala i tražena pevačica.

Slična je storija Nat King Kola, koji je bio Jazz pianista u klubovima. Jedan gost, vlasnik izdavačke kuće ga je zamolio da mu nešto otpeva. Nat mu odgovori da je on JAZZ pianista. Posle insistiranja je otpevao i rodio se svetski evergreen “Stardust”. Nikad se ne zna, sve treba isprobati.

Poznati gitarista Ntokozo Zungu svira na ovoj ploči u jużno afričkom stilu Ukuvamba. Što se stila aranžmana i produkcije tiče, zna  se da sam bio deo Hippy generacije sa uticajima Pink Floyda, Beatlesa, Zeppelina, Joe Zawinula, Miles Davisa i svega dobroga što se u ono vreme kuvalo. Na kraju sam ispao ja LYTY.

Marinko je želeo da dodatno snimamo ovdašnji gospel hor. Pre nego što smo organizovali session, ja sam napisao i snimio klasičan hor sa latinskim rečima u mom improvizovanom stilu. To nema nikakve veze sa gospelom ali smo se zaljubili u taj krejzines i ostavili tako”.

TIBOR LEVAY: BIOGRAFIJA

Tibor (Lévay Tibor – aka LYTY)  je kompozitor, klavirista, multi-instrumentalista. Rođen je u Subotici 27. V 1956. gde je završio srednju muzičku školu. Godine 1971. osniva prvi rok bend pod imenom Super Session. Godine 1972. pristupa grupi Purgatorium. Godine 1973. osniva rok džez sastav Lyty & Co, sa kojim nastupa na Omladini 1974 u okviru večeri slobodnih formi. Tibor 1975. godine odlazi u Budimpeštu i nastavlja školovanje u konzervatoriju „Bartok Bela“ i pristupa mađarskom sastavu Piramiš. Posle povratka i odsluženog vojnog roka, osniva trio Lyty 33. Nakon šestomesečnog aranžmana u Orkestru RTV Novi Sad,  zamenjuje klavijaturistu Mikija Petkovskog u grupi SMAK, učestvuje na snimanju LP- ija  „Stranice našeg vremena“, odnosno engleske verzije istog  „Dab in the Middle”.

Godine 1979. odlazi u Minhen i započinje internacionalnu muzičku karijeru. Radi sa poznatim umetnicima (Udo Jürgens, Peter Alexander i dr.), učestvuje na Yamaha festivalu u Tokiju. Izdaje LP Gipsy Boobie 1984. Osniva svoj studio i u sopstvenoj produkciji radi muzike za reklamne filmove, filmove i izdaje CD serije. Učestvuje u velikim produkcijama svog brata Silvestera. Godine 2008. sa porodicom odlazi za Južnu Afriku.